Ameliyat öncesi düşük seviyeli lazer tedavisinin altüçüncü molar ile ilişkili ağrı, şişlik ve trismus üzerineetkisi
The effect of pre-surgical LOW level laser therapy onpain, swelling and trismus associated with lower third molarsurgery
- Tez No: 763622
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BALABAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lazer, DSLT, Ağrı, Şişlik, Trismus, Üçüncü Molar, Gömülü Diş, Laser, LLLT, Pain, Swelling, Trismus, Third Molar, Wisdom Teeth
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı MGÜMD'lerin çekimi öncesi uygulanan DSLT'nin cerrahi işlem sonrasında gelişen ağrı, ödem ve trismus üzerine etkisini değerlendirilmektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya 18-45 yaş arası klinik ve radyografik müayeneleri sonucu çekim endikasyonu konulan bilateral, benzer pozisyonda, gömülü mandibular üçüncü molar dişleri olan 28 hasta katıldı. Hastalar 2 gruba bölünerek 1. gruba cerrahi operasyondan 10 dakika önce DSLT işlemi uygulanmış, 2.grup kontrol grubu olarak belirlenmiş ve mavi led ışık uygulamasından sonra rutin gömülü diş çekimi yapılmıştır. DSLT'nin cerrahi operasyon sonrası oluşan ağrı, ödem trismusa etkisini değerlendirmek amacıyla operasyon öncesi 24. saat (T0), 48.Saat (T1) ve 7. günde(T2) ölçümler yapıldı. İstatiksel analiz için Jamovi 2.2.5 istatistik programı kullanılmıştır. Normal dağılım elde edilmediği için grup içi tekrarlayan zamanların ölçülmesinde Friedman testi kullanılmıştır. Lazer ile kontrol grubu ise Mann-Whitney U testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan ve yaş ortalaması 21,34±4,37 olan hastaların 23'ini (%82,14) kadınların, 5'ini (%17,86) ise erkeklerin oluşturduğu belirlendi. T0, T1 ve T2 zamanında ağrı, trismus, ödem açısından lazer ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir. (p>0,05) Sonuç: Bu çalışmanın sınırları dahilinde ameliyat öncesi uygulanan DSLT nin cerrahi işlem sonrasında gelişen ağrı, ödem ve trismus üzerine etkilerinin klinik olarak kabul edilebilir sonuçlar gösterdi. DSLT nin uzun dönem başarılarının değerlendirilmesi için yeni klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of DSLT applied before extraction of MGUMDs on post-surgical pain, edema and trismus. Material and method: Twenty-eight patients, aged 18-45 years, with bilateral, similarly positioned, impacted mandibular third molar teeth, who were indicated for extraction as a result of clinical and radiographic examinations, participated in the study. The patients were divided into 2 groups and DSLT was applied to the 1st group 10 minutes before the surgical operation, the 2nd group was determined as the control group, and routine impacted tooth extraction was performed after the blue LED light application. In order to evaluate the effect of DSLT on post-surgical pain, edema and trismus, measurements were made at the 24th hour (T0), 48th hour (T1) and 7th day (T2) before the operation. Jamovi 2.2.5 statistical program was used for statistical analysis.Since the normal distribution was not obtained, the Friedman test was used to measure the repetitive times within the group. The control group was evaluated with the laser and the Mann-Whitney U test. Results: It was determined that 23 (82.14%) of the participants were female, 5 (17.86% were male), and their mean age was 21.34±4.37. There was no statistically significant difference between the laser and control groups in terms of pain.trismus edema at T0, T1 and T2 times (p>0.05) Conclusion: Within the limits of this study, the effects of preoperative DSLT on postsurgical pain, edema and trismus showed clinically acceptable results. New clinical studies are needed to evaluate the long-term success of DSLT.