Sivas il özel idaresi atölye bölümünde çalışanları iş yaşam kalitesi ile iş doyumu arasındaki ilişki
Si̇vas speci̇al provincial administration the relationship between work life quality and job satisfaction
- Tez No: 606785
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Kalitesi, İş Doyumu, Çalışma Yaşamı, Çalışan İşçi, Çalışan Sağlığı, Job Quality of Life, Job Satisfaction, Work Life, Worker, Employee Health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırma Sivas il Özel İdaresi Atölye bölümünde çalışan işçilerin iş yaşam kaliteleri ve iş doyumları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sivas İl Özel İdaresi Atölye Bölümünde çalışan, (Kaynakçı, Mekanik ve Tamir-Bakım ) 150 kişi oluşturmaktadır. Örnekleme ise evrenin tamamı alınmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Çalışanlar için Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Hazırlanan anket formları, mesai saati içinde araştırmaya gönüllü olarak katılan çalışanlara araştırmacının gözetiminde 29.04.2019 – 30.07.2019 tarihleri arasında dağıtılmış ve doldurmaları sağlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programına kodlanarak, verilerin dağılımlarının normallik varsayımını sağlaması durumunda, bağımsız iki grup karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla grup karşılaştırılmasında ANOVA testi ve değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla ki-kare analizi yapılmıştır. Çalışanların ÇİYKÖ puan ortalamasının 7.462±2.795 ve Minnesota İş Doyum Ölçeği puan ortalaması 48.56±8.269 puan olduğu saptanmıştır. Çalışanların yaşları ile ÇİYKÖ'nün mesleki tatmin alt boyutu puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Çalışanların yaşları ile MİDÖ'nün İçsel İş Doyum alt boyutu puan ortalaması (p=0.000) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Çalışanların medeni durum, eğitim durumu, aile yapısı ve ekonomik durumları ile ÇİYKÖ'nün Mesleki Tatmin, Tükenmişlik ve Eş Duyum Yorgunluğu alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı (p>0.05) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There search was carried out in descriptive type in order to determine the quality of life and job satisfaction of the workers working in the workshop section of Sivas İl Özel İdaresi. The population of the study consists of 150 people (Welder, Mechanical and Repair-Maintenance) working in the Workshop Department of Sivas İl Özel İdaresi. The whole sample wastaken. Personal Information Form, Quality of Life Scalefor Employees and Minnesota Job Satisfaction Scalewereused as data collectiontools. The question naires prepared were distributed tothe employees who volunteered toparticipate in the study during working hours between 10.08.2019 - 28.10.2019. The data obtained were coded into SPSS 22.0 package program and T-test was used for comparison of two independent groups and Chi-squarean alysis was used to determine there lation ship between the variables when two groups were compared. The percentage of the participants with higher averageage is highert han the participants with low average age. Similarly, participants with higher meanage had higher internal and external satisfaction from their job than participants with lower average age. The other way of working is more involved in the occupational satisfaction of the employees working in the category than the employees working in the day time distribution. When the job satisfaction variable is examined, the employees in the very satisfied distribution are more involved in the Professional satisfaction than the employees in the moderate satisfaction distribution. In line with these results, it is recommended to increase the education level of the employees and improve their in come levels.