Orta gelir tuzağı: Türkiye değerlendirmesi ve orta vadeli programların rolü
Middle income trap: Turkiye assessment and role of medium term programmes
  1. Tez No: 606873
  2. Yazar: MUHAMMED KAZIM ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Büyüme, Kalkınma, Orta Vadeli Program, Middle Income Trap, Growth, Development, Middle Term Programme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Orta gelir tuzağı 2007 yılında ekonomi literatürüne giren, geleceğe dair önemli dönüşümler isteyen yönetimler tarafından takip edilmesi gereken bir kavramdır. Bu önemi hak etmesinde önemli rol oynayan faktörler, orta gelir tuzağından kaçınmak için ekonomilerde sağlanması gereken iyileştirmelerin, ekonominin temel yapısını güçlendirmesi, sürdürülebilir büyüme performansı sağlaması, kalkınma, refah ve sosyal adalete yardımcı olmasıdır. Bu avantajları yakalayabilmek için öncelikle sorunun tespit edilebilmesi ve gerçekçi çözüm yollarının belirlenebilmesi gerekmektedir. Çalışmada orta gelir tuzağının temeline inilmiş, birinci bölümde kavramsal çerçeve çizilerek, gelir guruplarını, gelir tuzaklarını tanımlayarak, orta gelir tuzağının belirlenmesine dair yaklaşımlar ortaya konulmuştur. İkinci bölümde ekonomilerin orta gelir tuzağına yakalanma sebeplerine yer verilmiş, aynı zamanda tuzaktan korunma yolları ve bazı ülkelerin orta gelir tuzağı tecrübeleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye ekonomisinin orta gelir tuzağı açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Ekonominin dönemsel olarak geçirdiği süreçler ve edindiği tecrübelere yer verilmiştir. Ardından orta gelir tuzağına sebep olabilecek sorunlar ve korunma yolları ortaya konulmuştur. Çalışmanın diğer çalışmalardan ayrılan yönü dördüncü bölümdür. Bu bölümde T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayınlanan orta vadeli programlar ele alınmış, ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaların orta gelir tuzağı riskine karşı bir koruma sağlayıp sağlamayacağı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Middle income trap is a notion that entered the economic literature in 2007 and have to followed by governments that want important transformations in the future. Factors that play an important role in deserving this importance are help to getting strenghten the basic structure of the economy, achieving sustainable growth performance, development, prosperity and social justice by the improvements in economies to avoid the middle income trap. In order to achieve these advatages, first the problem must be identified and realistic solutions must be determined. In this study get to the bottom of the middle income trap, draw a frame for conceptual framework in the first chapter, reveal approaches for determination of middle income trap by identified income brackets and income traps In the second chapter, reasons for the middle income trap of economies are given, at the same time discussed the ways to avoid middle income trap and experiences of some countries. In the third chapter assess the Turkish economy by teh frame of middle income trap. Given a place to periodic processes and experiences of the economy. After that revealed problems may cause middle income trap and ways to avoid of it. The difference of this study from the others is the forth chapter. In this chapter handled the middle term programmes published by Strategy and Budget Presidency of Presidential Republic of Turkiye, analayse whether the policies implemented by the economy management will provide protection against the risk of middle income trap.