Beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin ahlaki gelişim düzeylerinin eleştirel düşünme becerisi, empatik eğilim ve demografik değişkenlere göre incelenmesi
Examining the moral development levels of individuals in emerging adulthood according to their critical thinking skills, empathic tendency and demographic variables
- Tez No: 606924
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkinlik, Ahlaki Gelişim, Eleştirel Düşünme Becerisi, Empatik Eğilim, Emerging Adulthood, Moral Development, Critical Thinking Skill, Empathic Tendency
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin ahlaki gelişim düzeylerinin eleştirel düşünme becerisi, empatik eğilim ve demografik değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırma yoluyla bilgi elde edilen ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Amaca uygun örnekleme tekniği kullanılarak oluşturulan araştırma grubu, çeşitli fakülte ve meslek yüksek okullarında öğrenim görmekte olan 538 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verileri Demografik Bilgi Formu, Ahlaki Yargı Testi, UF/EMI Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği ve Empatik Eğilim Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 19.00 programı kullanılmıştır. Ahlaki Yargı Testi, UF/EMI Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği ve Empatik Eğilim Ölçeği normal dağılım sergilediği için, verilerin analizinde parametrik istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Ahlaki Yargı Testi puanlarının cinsiyet ve ahlaki gelişimde en önemli katkının kime ait olduğu değişkenlerine göre analizi için“Bağımsız Örneklemler İçin t Testi”; yaş ve anne-baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre analizi için ise“Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”kullanılmıştır. Ahlaki Yargı Testi ile UF/EMI Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği ve Empatik Eğilim Ölçeği puanları arasındaki ilişkinin analizi için“Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon”tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre; Ahlaki Yargı Testi puanlarının cinsiyet, ahlaki gelişimde en önemli katkının kime ait olduğu, yaş ve annebaba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği bulgusuna ulaşılmıştır. Ahlaki Yargı Testi ile UF/EMI Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Ahlaki Yargı Testi ve Empatik Eğilim Ölçeği puanları arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgulara göre, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin ahlaki gelişim düzeyleri arttıkça, eleştirel düşünme becerileri de artmaktadır. vi
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the moral development levels of individuals in emerging adulthood according to their critical thinking skills, empathic tendency and demographic variables. The research was carried out using the relational survey model, which obtained information from the quantitative research methods by comparison. The research group consists of university students studying at Sivas Cumhuriyet University in 2019-2020 academic year. The research group created using purposeful sampling technique were consisted of 538 students from various faculties and vocational high schools. The data were collected using Demographic Information Form, Moral Judgment Test, UF/EMI Critical Thinking Disposition Questionnaire and Empathic Tendency Scale. SPSS 19.00 program was used for data analysis. Parametric statistical techniques were used in the analysis of the data, because Moral Judgment Test, UF/EMI Critical Thinking Disposition Questionnaire and Empathic Tendency Scale have a normal distribution.“Independent-Samples t Test”were used to analyze the Moral Judgment Test scores according to the variables of“gender”and“who has the most important contribution to moral development”.“One-Way ANOVA”were used to analyze the Moral Judgment Test scores according to the variables of“age”and“parents' education level”. Moral Judgment Test's relationship between UF/EMI Critical Thinking Disposition Questionnaire and Empathic Tendency Scale were analyzed using the“Pearson's Product-Moment Correlation”. According to the findings of the analyzes considering the demographic variables, while the difference according to Moral Judgment Test was insignificant. A weak positive meaningful relationship is seen between Moral Judgment Test and UF/EMI Critical Thinking Disposition Questionnaire. There was no significant relationship between Moral Judgment Test and Empathic Tendency Scale. According to the findings, as the level of moral development of individuals in emerging adulthood increases, their critical thinking skills increase. viii