Otomatik katılım sisteminde muhasebe işlemleri ve öğretmenlerin sisteme bakışına yönelik bir inceleme
Accounting procedures in automatic participation system and a study of teachers' perspective on the system
  1. Tez No: 606942
  2. Yazar: HARUN TAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Sigortacılık, İşletme, Banking, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Bireysel Emeklilik Sistemi, Devlet Katkısı, Sosyal Güvenlik, Otomatik Katılım, Pension, Private Pension System, State Subsidy, Social Security, Automatic Participation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
İlk olarak 27 Ekim 2003 tarihinde fiilen üye kaydetmeye başlayarak hayatımıza dahil olan Bireysel Emeklilik Sistemi 1 Ocak 2017 tarihinden en büyük değişikliğini yaşamıştır. Yaşanılan bu değişikliğe katılımcıların vermiş olduğu tepki ise beklenilen seviyenin çok altında kalmıştır. Hem kamu sektöründe hem de özel sektörde sistemden yüksek oranda ayrılmalar yaşanmıştır. Ülkemizde yaklaşık bir milyona yakın bir nüfusa sahip olan öğretmenlerin sistemden ayrılma sebeplerinin tespit edilmesi ve bu konuda yeni düzenlemeler yapılması sistemde istenen başarının sağlanmasına yardımcı olacaktır. Sistemin ülke ekonomisi için önemi düşünüldüğünde sistemden ayrılan kişilerin ayrılık sebeplerinin belirlenmesi için Sivas'ın Suşehri ilçesinde görev yapan 235 öğretmen üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırma anketinin ilk bölümde katılımcıların demografik özelliklerinin dağılımını belirlemeye yönelik 6 adet soru bulunmaktadır. İkinci bölümde ise katılımcıların Otomatik Katılım Sistemi ile ilgili bilgi düzeylerini ve görüşlerini ölçmeye yönelik 16 adet çoktan seçmeli soru yer almaktadır. Son olarak üçüncü bölümde katılımcıların sisteme yönelik tutum ve davranışlarını ortaya koymak amacıyla 5'li Likert tipinde hazırlanan 15 adet ifade bulunmaktadır. Yapılan araştırmada katılımcıların sistemden ayrılma sebepleri tespit edilerek çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Katılımcılara sistem hakkında bilgilendirme yapılmadan sürece dahil edilmesi sebebiyle katılımcılar fonlar hakkında bilgi sahibi değildir. Dolayısıyla faizsiz fondan haberi olmayan katılımcılar sistemde birikimlerinin faizli fonda değerlendirildiğini düşünerek sistemden ayrılmıştır. Devlet katkısı katılımcılar için olumlu karşılanmasına rağmen enflasyon oranının sürece dahil edilmemesi kişilerin beklentilerinin karşılanmamasına neden olmuştur. Katılımcıların fikirleri alınmadan sisteme otomatik olarak dahil edilmeleri de katılımcıları rahatsız etmiştir. Yaş, medeni durum, cinsiyet gibi demografik durumların sisteme üyelik ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Devlet desteği, vergi avantajı, sistemin tasarruf sağlamaya yardımcı olması, ikinci bir emeklilik seçeneği, birikimleri toplu olarak tahsil edebilme imkanı ile sisteme üyelik arasında anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Private Pension System which firstly comes into our lives and virtually began to register members on October 27,2003 has achieved a high growth since 2003. The system has had the biggest change since January 1,2017. The reactions of the participants have been highly below the average. Leaving the system has happened in both the public and private sector.Determining the reasons of leaving the system for teachers who has approximately 1 million population in our country and making new arrangements on the system will help to achieve desired success in the system. Considering the importance of the system for national economy, a study has been done and a questionnaire has been conducted on 235 teachers who work in Suşehri,Sivas to determine the reasons of leaving the system.In the first part of the questionnaire, 6 questions have been used to specify demographical characteristics of participants. In the second part , 16 multiple choice questions have been used to measure the knowledge levels and views of participants about Automatic Participation System. Finally, in the third part, 15 questions prepared as 5 -point Likert-Scale have been used to reveal attitudes and behaviours of the participants. In the study, the reasons of leaving the system have been determined and suitable solutions have been proposed. Since participants were not informed about the system before, they involved in the process without having information about funds. Therefore, the participants who were unaware of the interest -free funds left the system considering that their savings were used in interest-fund. Although state subsidy has been reacted positively by the participants,excluding the inflation rate from the process caused falling short of the expectations of persons. Automatic participation of the participants without getting their opinions has also disturbed them. At the end of the study, it has been determined that demographical characteristics such as age, marital status and gender have no significant relationship with membership to the system. It has been revealed that state subsidy, tax advantage, second pension choice, support for economising,having the opportunity of receiving savings collectively have a significant relationship with membership to the system.