Yüksek hızlı trenin bölgesel kalkınmaya etkileri (Karaman örneği)
Effects of high speed train on regional development (Karaman sample)
- Tez No: 606947
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİH NACİ AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: highspeed train, transportation, development, railway, economic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olarak görülen ulaştırma sistemi; ekonomik ve sosyal girdileriyle toplumu sürekli etkileyen bir yapıya sahiptir. Ulaştırma sektörü; üretim sürecinin önemli bir parçasını oluşturması ve gerektirdiği önemli yatırımların ekonomide yarattığı etkiler açısından toplumların ekonomik yapıları içinde ağırlıklı bir yere sahiptir. Toplumsal yaşamda modernleşmeye paralel olarak ulaşım hareketliliği artarken, yük ve yolcu taşımacılığında toplumun ekonomik-sosyal yapısı, üretim biçimi ve ekonomik çıkarlar kendine özgü bir ulaştırma türünü de ortaya çıkarmaktadır. Bu tezde, Türkiye'de yolcu taşımacılığında yıllar geçtikçe önemi artan yüksek hızlı tren yolcu taşımacılığı incelenmektedir. Bu konuda Türkiye'deki ulaşım ağının merkezinde bulunan Konya ili esas alınmıştır. Gelecekteki ulaşım politikalarının belirlenmesine ışık tutması açısından, ileriye yönelik tahminlerin yapılabilmesi için şu anki değerlerden yola çıkarak yolculukların formüle edilmesine çalışılmıştır. Bunun için de Konya ilinin verilerinden yola çıkılmıştır. Tez çalışması kapsamında, Türkiye'de ve Dünya'da, ulaşımda her geçen gün önemi artan ve bu alanda yatırımlar gerçekleştirilen yüksek hızlı tren hatlarının geçiş güzergâhlarındaki bölgelere sosyal, ekonomik, kültürel yönden etkilerine değinilmiştir
Özet (Çeviri)
Transportation system which is seen as an indispensable part of our daily life; has a structure that affects the society continuously with its economic and social inputs. Transportation sector; it has an important place in the economic structures of the societies in terms of the effects of the important investments in the economy. While them obility of transportation increases in parallel with modernization in the social life, the economic-socialstructure of the society, the mode of production and economic interests in freight and passenger transport also reveal a unique mode of transport. In this thesis, high-speed rai way passenger transportation in passenger transport increasingly important over they ears in Turkey are examined. Located in central province of Konya in Turkey transportation network in this regard is based. In order to shedlight on the determination of future transportation policies, it has been tried to formulate journeys based on the current values in order to make predictions for the future. For this reason, the data of Konya was used. In the thesis, in Turkey and in the world, every day transport and investment in this area of increasing importance in the migration routes of the realized social to regions of high speed train lines, economic and cultural aspects are touched upon impact.