Ensest vakası yaşanan ailelerdeki annenin değerlendirilmesi: Suç ortağı mı? ikincil mağdur mu?
Evaluation of the mother in incest family: An accomplice or a secondary victim?
- Tez No: 606953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BELMA GÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ensest, anneye yönelik tutum, aile içi cinsel istismar, incest, mother blaming, non-offending mothers, sexual abuse in family
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı ensest vakası yaşanan ailelerdeki annelerin genel popülasyon ve ensest vakası ile yakından ilişkili meslek grupları tarafından değerlendirilmesi ve katılımcıların annelere yönelik algılarının ortaya konulmasıdır. Çalışmanın örneklemi genel popülasyondan 251 katılımcı ve meslek gruplarına mensup 257 katılımcıdan oluşmaktadır. Genel popülasyon katılımcılarının 182'si (%72.5) kadın ve 69'u (%27.5) erkektir ve yaş ortalaması 31,2 yaş (SS: 9.51) olarak hesaplanmıştır. Meslek grubu katılımcılarının 179'u (%69.6) kadın ve 78'i (%30.4) erkektir ve katılımcıların yaş ortalaması 32,4 yaş (SS: 8.78) olarak hesaplanmıştır. Çalışma kapsamında veri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan şu anketler kullanılmıştır: her iki grup için farklı sorulara sahip Demografik Bilgi Formu, her iki grup için de aynı içeriğe sahip Ensest Farkındalık Formu ve Ensest Vakası Yaşanan Ailelerdeki Anneyi Değerlendirmeye Yönelik Senaryo Formu. Çalışma sonucunda kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre anneye yönelik daha suçlayıcı tutum içerisinde olduğu tespit edilmiştir (t(501)=3,742, p0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is evaluation of mother in cases of incest by the population and the professionals which are closely related with incest and revealing the perception about mothers. The sample of this study consist of 251 participants from the population and 257 participants from professionals. In the population group, there are 182 female (%72.5) and 69 male (%27.5) participants and the average of age is 31.2 (SD:9.51). In professionals group, there are 179 female (%69.6) and 78 male (%30.4) participants and the average of age is 32.4 (SD:8.78). In this study, these questionnaires which are prepared by the researcher were used: Demographic Information Questionnaire which include different questions for each group, Incest Awareness Questionnaire and Scenario Questionnaire for Evaluation of Mother in Cases of Incest which include same questions for each group. At the end of this study, it was determined that female participants are more blaming toward mothers according to male participants (t(501)=3,742, p0,05).