Bilişim suçlarının bilirkişilik uygulamaları yönünden değerlendirilmesi
Examination of cybercrimes in terms of expert practices
- Tez No: 607064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HIZIR ASLIYÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Suçları, İnternet Suçları, Adli Bilişim, Bilirkişilik Uygulamaları, Adli Tıp Kurumu, Cybercrime, Computer Forensics, Expert, Council of Forensic Medicine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Günümüz teknoloji dünyasında en hızlı ilerleme ve değişimi bilişim sistemlerinin kullanımında yaşamaktayız. Öyle ki içinde bulunduğumuz bu zaman diliminde, sanal dünyanın tüm insanlığın kaderini tek başına belirlemeye muktedir bir güç haline geldiğini gözlemlemekteyiz. Bu etkinin pek çok yüzü ve açısı olduğu bir gerçekse de, bizce varlığını en etkileyici bir şekilde insanlığın suç eylemlerini icrası yönünden hissettirmektedir ve gelecekte de maalesef şiddetini arttırarak hissettirmeye devam edecektir. Bu ilerlemeye karşı hızlı ve etkili bir biçimde önlemler alınması ve yaptırımlar getirilmesi zaruridir. Çalışmamızda; bilişim suçları kapsamına; bilişim alanındaki suçlar, internete özgü eylemler ve internet aracılığıyla gerçekleştirilen eylemler dahil edilmiştir. Çalışmamızın genel bilgiler kısmında, öncelikle tanımlamalar yönünden açıklamalar yapmak yoluna gidilmiş; bilişim ve bilişim sistemleri kavramları açıklanarak bilişim alanında işlenen suçlara dair izahatlara yer verildikten sonra, internet kavram ve tarihçesine, ardından internete özgü eylemler ile internet aracılığıyla işlenen suçlar konularına değinilmiştir. Devamla, adli bilişim kavramı, çalışma alanları ve safhaları üzerine incelemelere yer verilmiş; mevzuatımızdaki adli bilişime dair düzenlemeler ile bilirkişilik uygulamaları irdelenmiştir. Bu kapsamda; 2009 -2011 yılları arasında Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi tarafından bilirkişilik hizmeti verilen dosyalar istatistik yöntemi kullanılmak suretiyle tek tek incelenmiştir. Özellikle suçun bu süreç içerisindeki artışı ve suçlu profili, suç tipinin teknik bilgi gerektirip gerektirmediği, işlenen suç tipi, ihlal edilen hak ve zarar nevi, suçun işlendiği yer, suçta kullanılan materyal gibi bulgular yönünden bunların dağılımlarına dair tespitler ile verilen hizmete göre ekspertiz sayısı, dosyanın gönderildiği merci, dosyanın geldiği yer, hizmet verilip verilemediği ve gelen dosyalar için hizmet verilememe nedenine ilişkin daha çok bilirkişilik uygulamalarını ilgilendiren noktalara dair tespit ve değerlendirmeler yapılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda adli bilişim alanındaki bilirkişilik hizmetleri yönünden uygulamada eksiklikler barındıran, iyileştirilmesi gereken hususlara işaret edilmeye çalışılmıştır. Bu istatistiklere, Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi'ne adli bilirkişilik hizmeti talebiyle 2012 – 2016 yılları arasında gönderilen dosyalara ait sayısal veriler ile 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası savcılık ve mahkemelerde adli bilişimle ilgili resmi bilirkişilik talebinin çok fazla artması nedeniyle kurulmuş olan Adli Tıp Kurumu Adli Bilişim İhtisas Dairesi'ne 2017-2018 yılları içerisinde gelen dosyalara ait sayısal veriler de çalışmamız kapsamına alınmıştır. Bu suretle; 2009 – 2018 yıllarını kapsayacak 10 yıllık bir sürece yayılan adli bilirkişilik talebindeki artışın tespit edilmesi amaçlanmıştır. Temennimiz, çalışmamızın ortaya çıkardığı veriler ile anlamlı ve kayda değer sonuçlar sunabilmek, bilakis suç artışını göz önüne serebilmek ve özellikle bilirkişilik uygulamalarının iyileştirilmesi ve bu hizmetlerin sağlıklı olarak icra edilebilmesi için olmazsa olmaz gerekliliklerin tespiti ve temini yönünde fikir üretebilmeyi başarmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's techology world, we're experiencing the fastest progress and change in the use of information systems. So we are observing that in this time of our existence, the virtual world has become a force capable of determining the fate of all mankind alone. Although this effect has many facets and angles, it makes us feel its presence most actively in the way of the criminal acts of humanity. In the future, unfortunately, it will continue to make the impression of increasing its severity. It is imperative to take precautions and sanctions quickly and effectively against this progress. In our work; firstly, the concepts of computer and computer systems and the crimes committed in the field of information were explained. Then, explanations were made in terms of definitions and legal regulations. After the concept of internet and its elements were mentioned, crimes committed through internet were examined. After evaluating the types of crime, the concept of forensic computing, has been examined on the fields of work and the stages of the thesis. The legislative informal arrangements and expertise practices in our legislation have been mentioned. In this context; the expert service files between the years 2009 -2011, which are given by The Council Of Forensic Medicine has examined by using statistical method. In particular, the increase in the crime in this process and criminal profile, whether the crime type requires technical knowledge, the type of crime, violated rights and losses, the place where the crime committed, such as the material used in the findings of the distribution, the number of appraisal, the authority to which the file was sent, whether the service could be provided and the reason for not being able to provide service were determined and evaluated. At the same time, it has been tried to point out the issues that need improvement in the field of forensic practice. Numerical data belonging to the files submitted to The Council Of Forensic Medicine between 2012- 2016 for the request of forensic expertise were added to these statistics. In addition, due to the fact that the demand for official expertise on judicial informatics in the public prosecutor's offices and courts after the coup attempt on July 15, 2016; numerical data of expert files which are included in The Council Of Forensic Medicine Department in 2017-2018 were added. In this way; the aim of this study is to determine the increase in the demand for forensic expertise, which was last for a period of 10 years covering 2009 – 2018. Our desire is to be able to provide meaningful results with the data that our work reveals, but also to be able to take into account the increase in crime, and in particular to improve the practice of expertise and to generate ideas for the identification and characterization of the essential requirements for healthy execution of these services.