Diş hekimliğinde aydınlatma yükümlülüğü
Informed consent in dentistry
- Tez No: 607074
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF TUNÇ DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diş hekimliği, aydınlatma yükümlülüğü, aydınlatılmış onam, hasta hakları, Dentists, Informed Consent, Patient Rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sağlık hukuku alanının en önemli sorunsallarından olan aydınlatma yükümlülüğü hekimler ve hastaların yaklaşımları açısından geçmişten bugüne kadar değişim gösterse de tam anlamı ile aydınlatma kavramı her iki grup bakımından benimsenmiş ve kabullenmiş değildir. Gerek hekimler bakımından, gerekse hastalar bakımından“hasta hakları”kavramı ve özelinde“aydınlatılma hakkı”kavramı hala belirsizliğini korumaktadır. Aydınlatma konusu tartışılırken literatürde çoğunlukla tıp fakültesinden mezun hekimler baz alınarak çalışma yapıldığı ve ancak diş hekimlerine yönelik yapılmış çalışmaların sınırlı sayıda olduğu gözlemlenmiştir. Bu sebeple diş hekimlerinin aydınlatılmış onam hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yapılırken 33 soruluk anket oluşturulmuş, anket sorularının diş hekimleri tarafından yanıtlanması sağlanmıştır. Çalışma sonucunda diş hekimlerine yönelik lisans eğitimi sırasında tıp etiği derslerinin yanı sıra sağlık hukuku derslerinin de verilmesi ve bu konuda meslek içi eğitimin artırılması, hasta-hekim ilişkisine özel bir yasal düzenlemenin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of health law is informed consent. Although it has changed according to feedbacks of doctors and patients over the past year, it has not been accepted by both of the groups. The concept of informed consent in terms of patient rights is not clear to both patients and physicians. The subject of informed consent has been studied extensively in literature. However, studies that consider dentists are very limited, instead most of the studies considers physicians. This study aims to analyse the knowledge and behaviour of dentists about informed consent. During the research, a 33 question survey was prepared. The prepared survey was answered by the dentists. As a result of this study, it has been concluded that in addition to medical ethics courses, health law courses should be taken during undergraduate study of dentistry, dentists should be given training about this subject and special legal arrangements should be done for patient-physician relationship.