Neonatal antropometrik ölçümler ve buna etki eden faktörler
Neonatal anthropometric measurements and affecting factors
- Tez No: 607118
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİLMİ YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Gebe, neonatal antropometrik ölçümler, yenidoğan, Neonatal anthropometric measurements, pregnant, newborn
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum servisinde 2012 ve 2016 yıllarında doğan yenidoğanlarda neonatal antropometrik ölçümler ve buna etki eden faktörlerin araştırılması Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmamız 1 Ocak- 31 Aralık 2012 ve 1 Ocak- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında 18-40 yaş arası annelerden doğan ve gebelik haftası 37 hafta ile 40 hafta+6 gün arasında olan 1573 yenidoğan üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya çoğul gebelikler, kromozomal anomalisi veya konjenital anomalisi olan yenidoğanlar ve yenidoğan antropometrik ölçümler üzerinde etkisi olabilecek maternal ve plasental hastalığı olanlar dahil edilmemiştir. İstatistiksel analiz olarak kategorik ölçümlerin gruplar arasında karşılaştırılmasında Ki Kare test istatistiği kullanılmış istatistiksel önem düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: 2012 yılında doğum yapan annelerin yaş ortalaması 28,78 ± 5,265 yenidoğan ortalama ağırlığı 3263,69 ± 439,843 gram boy uzunluğu 48,742 ± 2,0314 cm baş çevresi 34,929 ± 1,5409 cm olarak bulundu. 2016 yılında doğum yapan annelerin yaş ortalaması 28,69 ± 5,593 yenidoğan ortalama ağırlığı 3324,32 gram ± 490,148 boy uzunluğu cm 49,763 ± 2,0744 baş çevresi 35,093 ± 1,7367 cm bulundu. 2016 yılındaki yenidoğan ağırlık, boy uzunluğu ve baş çevresinin 2012 yılına göre anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur (p0,05). Cinsiyet açısından erkek bebeklerin tüm antropometrik ölçümleri istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur (p0,05). Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da 2012 yılında makrozomik doğan bebek oranı % 4,9 iken 2016 yılında % 8,1'e yükselmiştir. Sonuç: Yaptığımız çalışmada 2012 ve 2016 yıllarını karşılaştırdığımızda 2016 yılına ait antropometrik ölçümlerde anlamlı artış tespit ettik. Erkek yenidoğan antropometrik ölçümleri kız yenidoğanlardan yüksek bulundu. Annenin paritesinin yenidoğan antropometrik ölçümleri üzerinde etkisi olduğu bulundu. Normal doğum ağırlığındaki yenidoğanların APGAR skorlarının yüksek ve düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlara göre daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca bizim çalışmamızda mevsimlerin doğum ağırlığı üzerinde etkisinin olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to neonatal anthropometric measurements in newborns born in Çukurova University Faculty of Medicine between 2012 and 2016 and investigation of factors affecting it. Materıal and Method: This is a cross-sectional study. Our study was conducted on 1573 newborns born from mothers aged 18-40 between January 1-December 31, 2012 and January 1-December 31, 2016 at Çukurova University School of Medicine and whose gestation week is between 37 weeks and 40 weeks+6 days. The study did not include newborns with multiple pregnancies, chromosomal anomaly or congenital anomaly, and those with maternal and placental disease that may have an effect on neonatal anthropometric measurements. As a statistical analysis, the statistical significance level of the square test statistic was taken as 0,05 in the comparison of categorical measurements between the groups. Results: The average age of mothers who gave birth in 2012 was 28.78 ± 5.265 newborn average weight 3263.69 ± 439.843 grams length 48.742 ± 2.0314 cm head circumference 34.929 ± 1.5409 cm. In 2016, the average age of the mothers who gave birth was 28.69 ± 5.593 newborn average weight 3324.32 grams ± 490,148 length length cm 49.763 ± 2.0744 head circumference 35.093 ± 1.7367 cm. Neonatal weight, length and head circumference in 2016 were significantly higher than in 2012 (p 0,05). In terms of gender, male infants were found to have a significant increase over all anthropometric measurements (p 0,05). Although the difference was not significant, the rate of babies born macrozomic in 2012 increased from 4,9 % in 2016 to 8,1 %. Conclusion: When we compared 2012 and 2016 in our study, we found a significant increase in anthropometric measurements for 2016. Anthropometric measurements of male neonates were higher than female neonates. The parity of the mother was found to have an effect on the anthropometric measurements of the newborn. APGAR scores of newborns with normal birth weight were found to be higher than high and low birth weight newborns. In addition, in our study, it was found that the seasons had no effect on birth weight.