Sağlık kurumlarında hasta hakları memnuniyetinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi
Patient rights satisfaction in health institutions measurement and evaluation
- Tez No: 607124
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE KILIÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Hasta, Sağlık, Hasta Hakkı, Hospital, Patient, Health, Patient Rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Aydın Üniversitesi Dentaydın Diş Hastanesine başvuran hastaların ve hastane personelinin sağlıkta önemli bir yere sahip olan hasta hakları konusundaki bilgi düzeylerini ölçmektir. Araştırmanın ilk bölümünde; hak ve hasta hakları kavramları, ikinci bölümünde; Dünya'da hasta hakları, üçüncü bölümünde; Türkiye'de hasta haklarının gelişimi, dördüncü bölümünde; kişisel sağlık verileri hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır. Beşinci bölümünde; İstanbul Aydın Üniversitesi Dentaydın Diş Hastanesi personeli ile hastaneye müracaat eden hastaların hasta hakları konusundaki bilgi düzeylerini ölçmek için uygulanan anketler analiz edilmiştir. İstanbul Aydın Üniversitesi Dentaydın Diş Hastanesi'ne başvuran hastalara iki ayrı anket uygulanmıştır. 200 hasta ve 200 hastane personeli (Doktor / Hemşire vb.) için; 8 bireysel, 22 Hasta Hakları Genel Bilgi Düzeyi sorusu, 16 bireysel ve 25 Hasta Hakları Genel Bilgi Düzeyi sorusu olmak üzere iki ayrı anket formu oluşturulmuştur. Oluşturulan anketler 07.06.2019/14.07.2019 tarihleri arasında hem hastane personeline hem de hastaneye başvuran hastalara uygulanmış olup, elde edilen bulgular SPSS 21.0 for windows programında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Theaim of thisstudy is toworkwith a team working in thehospitalandthehealthstatus of DentaydınDentalHospitalstaff of Istanbul Aydın UniversityaffiliatedtotheMinistry of Health. Inthefirstpart of theresearch; patient / illness, health, rightssection, secondpart; patientrights, patientrights, historicalhistory of ourcountry, patientrightsandpatientrightslegislationwere examined. Third zone; Patientrights of hospitalstaffandone of them in hospital-orientedhotels. Twose parate question naires were administ ered to the patients of Istanbul Aydın University Dentaydin Dis Hospital. Two separate question naireforms for 200 patients, 200“hospitalstaff”(Doctor / Nurseetc.) 8“Personal”22“Patient Rights General Knowledge Level”questions, 16“Personal”25“Patient Rights General Knowledge Level”questions. 07.06.2019 / 14.07. The data obtained in 2019 were evalu atedan da nalyzedfor SPSS 21.0 Windows program.