Türkiye'de bilgi güvenliği algısının istatistiksel analizi
Statistical analysis of information security perceptions in Turkey
- Tez No: 607137
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BÜLENT ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Güvenliği, Farkındalık, Bilişim Suçları, Ölçek Geliştirme, Information, Information Security, Awareness, Cyber Crimes, Scale Development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Her gün yeni teknolojik gelişmeler ortaya çıkmakta ve bilgi toplumu olma yolunda hızlı adımlar atılmaktadır. Bunun sonucunda bilgi ve iletişim teknolojileri yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası halini almaktadır. Bu teknolojilerin hayatımızda birçok kolaylık sağlamasının yanı sıra birtakım riskleri barındırdığı da bir gerçektir. Bu risklere karşı farkındalık sağlanması ve alınacak birtakım tedbirlerle kontrol altında tutulması önemlidir. Aksi takdirde bilişim sistemleri, bilişim suçları için açık hedef haline gelmektedir. Bunun için de öncelikle kişilerin bilgi güvenliği farkındalık seviyelerinin belirlenmesi, yetersiz bulunan konuların tespiti ve alınacak önlemler açısından önemlidir. Bu çalışmada bilgi ve bilişim teknolojileriyle sürekli iç içe olan bilişim sektörü çalışanlarının bilgi güvenliği farkındalıklarını ölçmeye yönelik 35 maddeden oluşan ve Cronbach alfa güvenilirlik değeri 0.906 bulunan bir ölçek geliştirilmiştir. Ayrıca bu ölçek vasıtasıyla elde edilen verilerin analizi yapılarak bilgi güvenliği farkındalığının yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki tecrübeye göre değişiklik gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bunun sonucunda yaş ve mesleki tecrübe arttıkça bilgi güvenliği farkındalığının arttığı görülmüştür. Cinsiyet ve eğitim düzeyinin ise bilgi güvenliği farkındalığı üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca bilişim sektörü çalışanlarının farkındalık düzeylerinin düşük olduğu alanlar tespit edilmiş ve bu alanlardan gelebilecek risklere karşı hangi önlemler alınabileceğinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT New technological developments are emerging every day and fast steps are being taken towards becoming an information society. As a result, information and communication technologies become an indispensable part of our lives. It is a fact that these technologies have many risks in addition to providing many convenience in our lives. It is important to raise awareness of these risks and to keep them under control with some measures to be taken. Otherwise, information systems are becoming clear targets for information crimes. For this purpose, first of all it is important to determine the information security awareness level of the people, to determine the issues that are found to be insufficient and to take precautions. In this study, a 35-item scale with a Cronbach alpha reliability value of 0.906 was developed to measure the information security awareness of the information sector employees who are constantly intertwined with information and information technologies. In addition, the data obtained through this scale was analyzed to determine whether information security awareness varies according to age, gender, education level and professional experience. As a result, it was seen that information security awareness increased with increasing age and professional experience. It was concluded that gender and education level had no significant effect on information security awareness. In addition, the areas where the awareness level of the IT sector employees are low have been identified and what measures can be taken against the risks that may arise from these areas have been mentioned.