Online alışverişte güvenlik ve risk algılarının tüketicilerin satın alma davranışına etkisinin incelenmesi
Examining the effects of security and risk perceptions on the consumers' purchasing behavior in online shopping
  1. Tez No: 709615
  2. Yazar: ELVİN RAHİMOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA TÜMTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Online alışveriş, Tüketici davranışları, Güvenlik ve Risk, Online Shopping, Consumer Behavior, Security and Risk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İletişim ve ağ teknolojilerinin hızlı gelişmesi internet kullanıcılarının sayısının artmasına neden olmaktadır. Artık internet sadece gelişmiş değil gelişmekte olan ülkelerde de hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Toplumların bu denli internetle iç içe olması gündelik işlerini internet aracılığıyla yapması, firmalar ve pazarlamacılar için büyük bir avantajdır. Firmalar kampanyalarını bu mecrada yapabilir, pazarlama, tutundurma ve satış işlemleri gibi önem taşıyan faaliyetlerde bulunabilirler. Aynı zamanda tüketiciler internetten istedikleri ürünü istedikleri ülkeden bulup, fiyat karşılaştırması yapabilir ve satın alabilirler. Bu kadar hızlı değişim, beraberinde bazı sorunları da getirmiştir. Tüketicilerin online işlemler zamanı bilgilerini karşı tarafa aktarması, tüketiciler için bir risktir. Bu riskleri finansal risk, ürün riski, zaman riski, teslimat riski, sosyal risk, bilgi güvenliği riski olarak sıralayabiliriz. Algılanan bu risk faktörleri, tüketicilerin çevrimiçi alışverişe yönelik satın alma davranışlarını belirler. Bu risk algısını yok etmek veya aza indirmek için tüketiciler için güvenli bir ortam yaratmak çok önemlidir. Bu ortamı yaratmak için ise tüketicilerin güvenlik ve risk algısını öğrenmemiz gerekir. Tez toplam üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde elektronik ticaret kavramı teorik çerçevede ele alınmıştır. Bu bağlamda elektronik ticaret araçları, elektronik ticaret türleri ve elektronik ticarette ödeme yöntemlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise tüketici satın alma davranışı konu başlığına yer verilmiş ve detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tüketicilerin geleneksel ve online ortamlarda sergiledikleri davranışlara, online ortamın getirdiği güvenlik ve risk faktörlerine farklı konu başlıkları altında yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de yaşayan tüketicilerin güvenlik ve risk algısının öğrenilmesi, aynı zamanda bu algıların tüketici satın alma davranışına etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla Türkiye'de yaşayan tüketicilere anket uygulanmış ve 393 kişiye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket uygulamasında bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans (Anova) analizi, korelasyon ve regresyon analizi ile test edilmiştir. Sonuç olarak tüketicilerin hem yaşı hem de ödeme yöntemi ile algıladıkları güvenlik ve risk arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Kapıda ödeme yöntemini tercih eden tüketiciler diğer gruplardan farklılık göstererek daha fazla güvenlik ve riski algıladıkları tespit edilmiştir. Aynı zamanda 45-54 yaş aralığında olan tüketicilerin online alışveriş esnasında daha çekimser oldukları, güvenlik ve riskin bu yaş aralığı için daha mühim olduğu çıkan sonuçlar arasındadır. Aynı zamanda tüketicilerin harcama miktarı ve alışveriş yapma sıklığı ile algılanan güvenlik ve risk arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, tüketiciler açısından güvenlik ve risk faktörlerinden finansal risk ile zaman riskinin daha önemli olduğu yapılan analizlerle tespit edilmiştir. Finansal ve zaman riskinin, tüketicilerin çekimser kalarak online alışverişe karşı olumsuz tutum sergilemelerine neden olması çalışmanın önemli bulgularındandır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of communication and network technologies causes an increase in the number of internet users. Internet has become an indispensable part of life not only in developed countries but also in developing countries. It is a great advantage for companies and marketers that societies are so intertwined with the internet that they do their daily work via the internet. Companies can make their campaigns in this channel and carry out important activities such as marketing, promotion and sales transactions. At the same time, consumers can find the product that they want on the internet from the country they want, compare prices and buy it. Thisrapid change has brought with it some problems. It is a risk for consumers transfer their information to the other party during online transactions. We can list these risks as financial risk, product risk, time risk, delivery risk, social risk and information security risk. These perceived risk factors determine the purchasing behavior of consumers towards online shopping. It is very important to create a safe environment for consumers in order to eliminate or minimize this risk perceptions. In order to create this environment, we need to learn the security and risk perceptions of consumers. This thesis consists of three parts. In the first chapter, the concept of electronic commerce is discussed in a theoretical framework. In this context, electronic commerce tools, electronic commerce types and payment methods in electronic commerce are mentioned. In the second part, the title of consumer purchasing behavior is included and examined in detail. The behaviors exhibited by consumers in traditional and online environments, the security and risk factors brought by the online environment are covered under different topics. In the third part, it is aimed to learn the security and risk perceptions of consumers living in Turkey, and to examine the effects of these perceptions on consumer purchasing behavior. In order to collect data in the research, a questionnaire was applied to consumers living in Turkey and 393 people were reached. Obtained data were tested with independent sample t-test, one-way analysis of variance (Anova), correlation and regression analysis in SPSS 25.0 package application. As a result, a statistically significant difference was found in perceived security and risk according to consumers' age and payment method. It has been determined that consumers who prefer the pay at the door method differ from the other groups by perceiving more security and risk. At the same time, it is among the results that consumers between the ages of 45-54 are more reluctant during online shopping, and that security and risk are more important for this age range. At the same time, a negative significant relationship was found between the amount of consumers' spending and shopping frequency with their perceptions of security and risk. In addition, it has been determined by the analyzes that financial risk and time risk, which are among the security and risk factors, are more important for consumers. Financial and time risks cause consumers to abstain and have a negative attitude towards online shopping.