Sera koşullarında farklı düzey sulama suyu uygulamalarının turp (Raphanus sativus L.) verimine etkisi
Effect of different irrigation water levels in greenhouse conditions on radish (Raphanus sativus L.) yield
- Tez No: 607164
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR KUTLAR YAYLALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, Turp, Sulama suyu, Greenhouse, Radish, Irrigation water
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Çalışma 2018 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama serasında farklı su düzeyi uygulamalarının Rafina F1 kırmızı fındık turp yetiştiriciliğinde verimine ve bazı kalite parametrelerine olan etkisini araştırmak amacıyla saksılarda yürütülmüştür. Çalışma eksilen suyun S1= %125, S2=%100, S3=%75, S4=%50 olarak karşılandığı 4 farklı su seviyesi uygulamalarında beş tekrarlamalı olarak toplam 20 saksıda gerçekleştirilmiştir. Çalışma konularına göre uygulanan sulama suları sonucunda hasat edilen turp sayı ve ağırlıklarında %100 (S2) konusuna göre verim azalması olmuş, S4 konusunda pazar değeri olan turp yetiştirmenin mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Su seviyesinin azalmasıyla birlikte turp çapları küçülmüş, bitki gelişimi ve bazı kalite değerleri olumsuz etkilenmiş, özellikle S1 konusunda turp da çatlamalar görülmüştür. Sonuçta turp yetiştiriciliğinde en yüksek verim S2 konusundan elde edilmiş, su kaynaklarının kısıtlı olduğu bölgelerde eksilen suyun %75 inin karşılandığı S3 konusu tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in pots to investigate the effect of different water level applications on the yield and some quality parameters of Rafina F1 red hazelnut radish at greenhouse of Selçuk University Faculty of Agriculture in 2018. The study was carried out in 20 pots with five repetitions in four different control irrigation level applications where the decreasing water was supplied as S1 = 125%, S2 = 100%, S3 = 75%, S4 = 50%. It was concluded that there was a decrease in yield of radish cultivation according to 100% (S2) as a result of irrigation water applied according to the study subjects and it is not possible to grow radishes with market value in terms of S4 pots. Radish diameters decreased with the decrease of water level, plant growth and some quality values were negatively affected, especially in S1 trial pots radish cracking was observed. As a result, the highest yield in radish cultivation was obtained from S2 trial pots, in areas where water resources are limited, S3 trial pots where 75% of the decreasing water is supplied, is recommended.