Pediatri doktor ve hemşirelerinde öfke, problem çözme ve tükenmişlik (Sivas il örneği)
Anger, problem solving and burnout in pediatric doctors and nurses (the case of Sivas province)
- Tez No: 607233
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDAĞ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatri, Hemşire, Doktor, Öfke, Problem Çözme, Tükenmişlik, Pediatrics, Nurse, Physician, Anger, Problem Solving, Burnout
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Pediatri doktor ve hemşirelerinde öfke, problem çözme ve tükenmişlik (Sivas il örneğinde) konulu çalışma Sivas İl merkezindeki özel, devlet ve üniversite hastanelerinin pediatri kliniklerinde çalışan doktor ve hemşirelerinin öfke, problem çözme ve tükenmişlik düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma, Sivas İl merkezi sınırları içerisinde bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ünitelerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 92 hemşire, 51 doktor ile yapılmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için 'Kişisel Bilgi Formu(Ek-1)', 'Öfke ve Öfkeyi İfade Etme Tarzı Ölçeği (Ek-2)', 'Problem Çözme Envanteri (Ek-3)', 'Maslach Tükenmişlik Ölçeği (Ek-4) 'kullanılmıştır. Çalışmamızdan elde edilen verilerin analizi (SSPS 22,0) bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmamıza katılan pediatri doktorlarının sürekli öfke ölçek puan ortalaması: 21,63±6,52, öfke içe vurum puan ortalaması: 17,98±4,88, öfke dışa vurum puan ortalaması: 15,31±3,88, öfke kontrolü puan ortalaması: 25,08±5,13 ve öfke ölçek toplam puan ortalaması ise 80,00±12,65 olarak bulundu. Hemşirelerin sürekli öfke ölçek puan ortalaması: 20,86±6,70, öfke içe vurum puan ortalaması: 17,90±4,49, öfke dışa vurum puan ortalaması: 15,76±5,13, öfke kontrolü puan ortalaması: 23,48±5,72 ve öfke ölçek toplam puan ortalaması: 78,00±12,38 olarak hesaplanmıştır. Pediatri doktor ve hemşirelerinin öfke kontrolü yüksek, içe vurumu güvenilir, dışa vurum ve öfke kontrol düzeyleri arasındaki ilişki ise oldukça güvenilir bulunmuştur. Çalışmamıza katılan pediatri doktorlarının problem çözme yeteneğine güven puan ortalamaları: 2,03±0,72, problem çözme yaklaşma kaçınmacı davranış puan ortalamaları: 2,17±0,69, kişisel kontrol puan ortalaması: 4,24±1,18, problem çözme ölçeği toplam puan ortalaması: 2,46±0,47 olarak bulundu. Hemşirelerde problem çözme yeteneğine güven puan ortalaması: 2,34±0,68, problem çözmede yaklaşma kaçınmacı davranış puan ortalaması: 2,56±0,62, kişisel kontrol puan ortalaması: 3,95±1,18, problem çözme ölçeği toplam puan ortalaması 2,72±0,44 olarak hesaplanmıştır Maslach Tükenmişlik Ölçeğinde; doktorlarda duygusal tükenme ölçek puanı: 28,61±12,06, duyarsızlaşma ölçek puanı: 11,33±6,64, kişisel başarı puan ortalaması 35,22±9,12 ve Maslach Tükenmişlik Ölçek toplam puan ortalaması: 75,16±14,55 olarak hesaplandı. Hemşirelerde ise duygusal tükenme puan ortalaması: 26,90±11,90, duyarsızlaşma ölçek puan ortalaması: 9,21±6,60, kişisel başarı ölçek puan ortalaması: 32,67±10,67ve Maslach Tükenmişlik Ölçek toplam puan ortalaması: 68,78±18,05 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızda pediatri doktorlarının öfke kontrolü, problem çözmede yeteneğine güven (p=002), yaklaşma-kaçınma davranışı (p=0.001) ve toplam problem çözme ölçek puanları (p=0.001) ortalamanın üzerinde hesaplanmıştır. Doktorların problem çözme güvenleri yetersiz ancak yaklaşmacı- kaçınmacı davranışta bulunmaları ve kişisel kontrolleri yüksek belirlenmiştir. Aynı zamanda duygusal tükenme yaşadıkları duyarsızlaşma algılarının ve kişisel başarılarının yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study on anger, problem solving and burnout in pediatric doctors and nurses was (in the case of Sivas province) conducted to determine the anger, problem solving and burnout levels of doctors and nurses working in pediatric clinics of private, public and university hospitals in Sivas city center. The study was conducted with 92 nurses and 51 physicians working in Pediatric Health and Diseases Units within the provincial borders of Sivas and accepting to participate in the study.“Personal Information Form (Appendix-1)”,“Anger and Anger Expression Style Scale (Appendix-2)”,“Problem Solving Inventory (Appendix-3)”, and“Maslach Burnout Inventory (Appendix-4)”were used to collect the data of the research. The analysis of the data obtained from our study (SSPS 22.0) was performed using a computer software. The mean anger scale score of the pediatric doctors participating in our study was 21.63±6.52, the mean anger-in score was 17.98±4.88, the mean anger-out score was 15.31±3.88, and the mean anger- control score was 25.08±5.13 and the total mean score of the anger scale was 80.00±12.65. The mean anger scale score of the pediatric nurses was 20.86±6.70, the mean anger-in score was 17.90±4.49, the mean anger-out score was 15.76±5.13, and the mean anger- control score was 23.48±5.72, and the total mean score of the anger scale was 78.00±12.38. Anger control of pediatric doctors and nurses was found to be high; anger-in was reliable, and the relationship between anger-out and anger control levels was found to be highly reliable. The mean score of confidence in the problem solving ability of pediatric doctors participating in our study was 2.03±0.72, the mean score of approach-avoidance behavior in problem solving was 2.17±0.69, the mean score of personal control was 4.24±1.18, and the total mean score of the problem solving scale was 2.46±0.47. The mean score of confidence in problem solving ability in nurses was 2.34±0.68, the mean score of approach-avoidance behavior in problem solving was 2.56±0.62, the mean score of personal control was 3.95±1.18, and the total mean score of problem solving scale was 2.72±0.44. In the Maslach Burnout Inventory, physicians' emotional exhaustion scale score was 28.61±12.06, depersonalization scale score was 11.33±6.64, personal achievement mean score was 35.22±9.12, and Maslach Burnout Inventory total mean score was 75.16±14.55. The mean score of emotional exhaustion in nurses was 26.90±11.90, the mean score of depersonalization scale was 9.21±6.60, the mean score of personal achievement scale was 32.67±10.67, and the total mean score of Maslach Burnout Inventory was 68.78±18.05. In our study, anger control, confidence in problem solving ability (p=002), approach-avoidance behavior (p=0.001) and total problem solving scale scores (p=0.001) of pediatric doctors were above the average. The physicians' confidence in problem solving was insufficient but their approach-avoidance behaviors and personal control were high. It was also found that they experienced emotional exhaustion, and their perceptions of depersonalization and personal achievement were high.