Sağlık çalışanlarında kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, difteri, tetanos ve HBV antikor düzeylerinin belirlenmesi
Determination of measles, rubella, mumps, varicella, diphtheria, tetanus and HBV antibody levels in health care workers
- Tez No: 329702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÖRÜ GAZİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Health care workers, sharps related injuries, vaccine preventable disease, antibody level
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan sağlık personelinin, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, difteri, tetanoz ve hepatit-B antikor düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Ayrıca, bir anket yardımı ile katılımcıların demografik özelliklerinin yanı sıra, hastalık geçirme öyküsü, aşılanma ve kesici/delici alet ile yaralanma durumları değerlendirilmiştir.Çalışmaya katılan 309 sağlık personelinin %54'ünün meslekte bulundukları süre içinde en az bir kez mesleki yaralanmaya maruz kaldıkları ve yaralanmaların %78,3'nün iğne batması şeklinde gerçekleştiği saptanmıştır. Yaralanma oranlarının mesleklere göre doktor ve hemşirelerde, bölümlere göre pediatri ve cerrahi bölümlerinde daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.Serolojik test sonuçları değerlendirildiğinde, hastanemiz sağlık çalışanlarında anti-HBs pozitifliğinin %84.1 oranında olduğu, katılımcıların %71,5'nin işe başlamadan önce koruyucu önlem olarak HBV aşısı yaptırdıkları ve aşılanma durumunun eğitim düzeyi ile doğru orantılı olduğu belirlenmiştir. Genel olarak, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği için yüksek seropozitiflik oranları elde edilirken, difteri ve tetanoz antikor düzeylerinin yaşla anlamlı olarak azaldığı, sağlık çalışanlarının bağışıklık durumunu belirlemede hastalık geçirme ve aşılanma öykülerinin güvenilir olmadığı saptanmıştır.Sonuç olarak, elde edilen bulgular doğrultusunda hastanemiz sağlık çalışanlarında evrensel korunma önlemlerine uyumun artırılması, DKAY'na yönelik düzeltici ve önleyici faaliyetlerin bölüm ve mesleklere göre düzenlenmesi, hepatit B aşılanma oranlarının arttırılması, riskli bölümlerde çalışan sağlık personelinin bağışıklık durumunun serolojik testlerle desteklenmesi, difteri tetanoz aşılarının 10 yılda bir rapel şeklinde uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Determination of measles, rubella, mumps, varicella, diphtheria, tetanus and HBV antibody levels in health care workers.In this study, the antibody levels of measles, rubella, mumps, vaccine, diphtheria, tetanus and hepatitis-B in medical staff of Hafsa Sultan Training and Research Hospital were determined by ELISA method. In addition, the demographic characteristics of the participants were acquired by a questionnaire, and the history of the disease, immunization and the sharps related injuries were queried.Fifty four percent of 309 health care personnel who participated in the study were exposed to occupational injury at least once during their professional life and 78.3% of the injuries were occurred in the form of a needle-stick. With respect to professions and departments, injuries were found to be more common among doctors and nurses, pediatric and surgical departments, respectively.Serological test results showed that the frequency of anti-HBs positivity among the health care workers of our hospital was 84.1% while 71.5% of healthcare workers were immunized with HBV vaccine as a preventive measure before starting to work, and that immunization status directly correlated with the level of education. In general, high seropositivity was noted for measles, rubella, mumps and varicella while diphtheria and tetanus antibody levels significantly decreased with age. However, we noticed that the histories of the disease and vaccination of health care workers were not reliable while establishing the immunity status.As a result, we concluded that it is necessary to increase adherence to universal protective measures in health care workers, take corrective and protective measures for sharps related injuries according to departments and occupations, increase the HBV vaccination rates, confirm the immunity status of health care workers with serological tests working in the departments with high risk and repeat diphteria and tetanus vaccinations once every ten years.