Kolb deneyimsel öğrenme modeli temelli ağrı yönetimi eğitiminin, pediatri hemşirelerinin klinik karar verme durumlarına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of a kolb experiential learning model-based pain management education on pediatric nurses'clinical decision-making: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 999041
  2. Yazar: NEBİYE GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA KEÇİALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatri hemşiresi, Ağrı yönetimi, Deneyimsel öğrenme, Holistik hemşirelik yeterliliği, Klinik karar verme, Çocuk hemşireliği, Pediatric nurse, Pain management, Experiential learning, Holistic nursing competency, Clinical decision-making, Pediatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kolb deneyimsel öğrenme modeli temelli ağrı yönetimi eğitiminin, pediatri hemşirelerinin klinik karar verme durumlarına etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel tasarım ve ön test, son test, izlem ölçümleri içeren bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma 25 müdahale ve 25 kontrol grubu olmak üzere toplam 50 hemşire ile tamamlanmıştır. Müdahale grubuna 8 oturumdan oluşan, deneyimsel öğrenme döngüsü (somut yaşantı, yansıtıcı gözlem, kavramsallaştırma, aktif deneme) ilkelerine dayalı eğitim programı uygulanmış; kontrol grubuna herhangi bir eğitim verilmemiş, yalnızca rutin klinik uygulamalara devam edilmiştir. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Özellikler Formu, Ağrı Bilgi Formu, Pediatrik Ağrı Bilgi ve Tutum Ölçeği (PABTÖ) ve Hemşirelik Yeterliliğini Holistik Değerlendirme Ölçeği (HHY) kullanılmıştır. Veriler müdahale öncesi, müdahale sonrası ve birinci ay izlemde toplanmıştır. Analizlerde Bağımsız İki Örneklem t Testi, Mann-Whitney U Testi, Tekrarlı Ölçümlerde ANOVA (Karışık Desen) ve Friedman Testi kullanılmış; ikili karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, müdahale grubunun nonfarmakolojik ağrı yönetimi bilgi puanları (ön test: %4, son test: %84, 1. ay: %96) ve yaşa uygun ağrı ölçeği kullanımı doğru yanıt oranı (ön test: %0, son test: %100, 1. ay: %100) kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,001). PABTÖ toplam ve alt boyut puanlarında grup zaman etkileşimi anlamlı çıkmış (p<0,001) ve eğitim müdahalesinin hem kısa hem uzun vadede bilgi ve tutum gelişimine katkı sağladığı belirlenmiştir. HHY alt boyutları ile farmakolojik ağrı giderme eğilimi arasında negatif (r=-0,53, p=0,002), holistik yeterlilik ile nonfarmakolojik yaklaşım puanları arasında pozitif (r=0,46, p=0,005) ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak; deneyimsel öğrenme modeli temelli ağrı yönetimi eğitimi, pediatri hemşirelerinde ağrı yönetimi bilgi düzeyini, olumlu tutumları ve klinik karar verme yeterliliğini anlamlı biçimde geliştirmiş; holistik hemşirelik yaklaşımını güçlendirerek farmakolojik bağımlılığı azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled experimental design with pre-test, post-test, and follow-up measures to determine the effect of pain management training based on the Kolb experiential learning model on the clinical decision-making abilities of pediatric nurses. The study was completed with a total of 50 nurses, 25 in the intervention group and 25 in the control group. The intervention group received an eight-session training program based on the principles of the experiential learning cycle (concrete experience, reflective observation, conceptualization, and active experimentation); the control group received no training and continued with routine clinical practice. Data collection tools included the Sociodemographic Characteristics Form, the Pain Information Form, the Pediatric Pain Knowledge and Attitude Scale (PAPAS), and the Holistic Assessment of Nursing Competence Scale (HHY). Data were collected before the intervention, after the intervention, and at the first-month follow-up. Analyses used the Independent Two Samples t-test, Mann-Whitney U Test, ANOVA (Mixed Design) for Repeated Measures, and Friedman Test; Bonferroni correction was applied for pairwise comparisons. Findings showed that the intervention group had significantly higher scores for knowledge of nonpharmacological pain management (pretest: 4%, posttest: 84%, 1st month: 96%) and correct response rates for age-appropriate pain performance (pretest: 0%, posttest: 100%, 1st month: 100%) compared to the control group (p<0.001). Group time communication was significant (p<0.001) for the total and subscale scores of the PAPTS, and the contributions of the educational intervention to knowledge and attitude sharing were determined for both short- and long-term interventions. There was a negative correlation between HHY sub-dimensions and pharmacological pain relief (r=-0.53, p=0.002), and a positive correlation between holistic competence and non-pharmacological approach scores (r=0.46, p=0.005). In conclusion, pain management training based on the experiential learning model significantly improved pediatric nurses' pain management knowledge, positive attitudes, and clinical decision-making competence, while also strengthening the holistic nursing approach and reducing pharmacological dependence.