Aydın bölgesinde yetiştiriciliği yapılan mısır (Zea mays) çeşitlerinin tane ve silajlık verimlerinin belirlenmesi
Determination of grain and silage yield of corn (Zea mays) varieties produced in Aydin region
- Tez No: 607283
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP ONUR KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tane Verimi, Koçan Boyu, Mısır (Zea mays L.), Nişasta Oranı, Protein Oranı, Silajlık Mısır, Grain Yield, Protein rate, Stem height, Corn (Zea mays), Starch rate, Silage corn
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma 2018 yılında Aydın İlinde ana ürün tane mısır yetiştiriciliğinde ve silajlık mısır yetiştiriciliğinde kalite parametreleri yönünden verim potansiyeli en yüksek çeşit veya çeşitlerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Adnan Menderes Üniversitesi Güney Kampüsü deneme alanında yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Denemede P1921, Dkc6630, P1429, P1574, 71may69, İnova, 73may81, 70may82, Gladius, P2088 çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen özellikler; Tane verimi (kg/da) 1177 – 1703 aralığında, bin tane ağırlığı (g) 262 - 379 aralığında, kül oranı (%) 1,1 - 1,2 aralığında, lif oranı (%) 2,24 - 2,32 aralığında, protein oranı (%) 7,46 - 8,81 aralığında, nişasta oranı (%) 58,9 - 61,5 aralığında, yağ oranı (%) 2,58 – 3,54 aralığında, nem oranı (%) 86,6 – 87,1 aralığında, bitki yaş ağırlığı (g) 669 – 1006 g aralığında, koçan boyu (cm) 18,25 – 22,75 aralığında, koçanda tane sayısı (adet) 426,50 – 696,00 aralığında, yaprak ağırlığı (g) 134,00 – 239,3 aralığında bitki sap ağırlığı (g) 174,0 – 362,2 aralığında değişmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Aydın İlinde ekonomik olarak üretimi yapılacak tane mısır çeşidi; P2088, silajlık mısır çeşidi ise İNOVA önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determination the highest yield potential variety or variation in terms of quality parameters in the main crop corn and silage corn cultivation in 2018 in Aydın Region. The study was conducted in Adnan Menderes University, South Campus in the research area. The trial was done randomized complete block design with four replications. P192, Dkc6630, P1429, P1574, 71May69, Inova, 73May81, 70May82, Gladius, P2088 corn types were used. Grain yield, thousand grain weight, osh rate, fiber rate, protein rate, stretch rate, oil rate, plant fresh weight, corncob length, grain piece on the corncob, leay weight, stem weight was investigated in the study. As a results of the study, it was determined that Grain yield (kg/da) in the range of 1177 – 1703, thousand grain weight (g) in the range of 262 – 379, ash content (%) in the range of 1.1 – 1.2, fiber content (%) in the range of 2.24 – 2.32, protein content (%) 7.46 – 8.81 range, starch ratio (%) 58.9 – 61.5 range, fat content (%) 2.58 – 3.54 range, moisture content (%) 86.6 – 87.1 in the range, plant weight (%) 669 – 1006 g in the range, cob length (cm) 18.25 – 22.75 range, the number of pieces in the cob (pieces) 426.50 – 696.00 range, leaf weight (g) in the range of 134.00 – 239.3, plant stalk weight (g) in the range of 174.0 – 362.2 was found. According to the research results, P2088 corn variety to be produced economically for grain of corn and INOVA can be ofter for silage