Erich Fromm'da insan, tanrı, din bağlamında ateizm
Atheism in the context of man, god and religion according to Erich Fromm
- Tez No: 607401
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Erich Fromm, Ateizm, Ahlak, Din, Tanrı, Erich Fromm, Atheism, Morality, Religion, God
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı Erich Fromm'un ateizm anlayışını incelemektir. Araştırmada ateizmin genel çerçevesine ve Erich Fromm'un insan, din ve Tanrı yaklaşımlarına yer verilmektedir. Ateizm, ilk çağlardan bu yana tartışıla gelen temel ontolojik ve metafizik konulardan biri olarak gözlemlenmiştir. Bu nedenle ateizmin temel eleştiri konularından birini ahlak teması oluşturmuştur. Ahlakın temel kaynaklarının dinin ve Tanrı'nın benimsendiği ateist yaklaşımlarda ahlak sorunun temellendirilmesi farklı düşünür ve ekollerce tartışılmıştır. Ancak ahlakın tek kaynağının din olmadığı Fromm gibi düşünürlerce ifade edilmektedir. Erich Fromm'un ateizm görüşü kurumsallaşmış dinler ve bu dinlerin getirdiği otoriter ahlakları reddeder. Bu nedenle Fromm'a göre öne çıkan ahlak anlayışı hümaniter ahlaktır. Bu ahlaki yaklaşımda; zihinsel bağımsızlık, akıl, sevgi ve hümanist ögeler ön plana çıkmaktadır. Fromm'un ateizm anlayışına göre Tanrı soyutlaşma süreci içinde zihinsel bir aşamadır. Bu bireyin otoritelerin tutsağı olmadığı, kendi üzerinde bilinçli farkındalığı olan ve davranışlarına kendisinin yön verdiği bir aşamadır. Erich Fromm'un ateizm anlayışı sevgi ve hümanist değerlerle örülüdür. Bunun sonucu olarak da O, mistik bir ateist olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine Erich Fromm's understanding of atheism. In this research, the general understanding of atheism and Fromm's approach to human, religion and God are given in the context of this basic purpose. It has been observed that atheism has been one of the fundamental ontological and metaphysical topics discussed since the early ages. In this context, one of the main criticisms of atheism was the theme of morality. As a matter of fact, the basic sources of morality and the atheistic approach of the religion of God is based on different approaches and arguments. However, it is expressed by thinkers such as Fromm, where the only source of morality is not religion. Fromm's atheism rejects the institutionalized religions and the authoritarian ethics brought by these religions. In this context, the moral approach that comes to the fore in the thought of Fromm is humanitarian ethics. In this moral approach, mental independence, reason, love and humanist elements come to the fore. Fromm's approach to atheism, which develops an important morality in atheism, is a mental stage in the process of God's abstraction. As a matter of fact, this is a stage where the individual is not a prisoner of the authorities, he / she has conscious awareness on himself and he / she directs his / her behaviors. Fromm's understanding of atheism is endowed with love and humanist values. In this context, he is considered a mystic atheist.