Cihan Aktaş'ın öykülerinde aile ve aile bireyleri arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 607494
  2. Yazar: ZEYNEP ARSLAN SARICAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cihan Aktaş, öykü, aile, aile bireyleri arasında ilişki, Cihan Aktaş, story, family, relationship between family members
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada öykülerinde sosyal meselelere sıkça yer veren Cihan Aktaş'ın aileye ve aile bireylerine, bireyler arası ilişkilere bakışı incelenmiştir. Yazarın, modernleşmeyle birlikte aile hayatında değişen durumlar hakkında düşünce ürettiği varsayımıyla hareket edildi. 2018 yılına kadar yayımlanmış olan bütün öykü kitapları, başlıkta belirlenen çerçeve doğrultusunda okundu. Daha sonra elde ettiğimiz bulguları bir yönteme bağlı kalarak tasnif ettik, alt başlıklar altında izah ettik.“Aile ilişkileri, hem bir yazar hem de yaşadığı topluma birey yetiştirme göreviyle şereflendirilmiş bir anne olarak Cihan Aktaş'ın öykülerinde nasıl anlatılmıştır?”sorusu etrafında çözümlemeler yapmaya çalıştık. Bu tür çalışmaların doğası gereği, incelenen öykülerden (temel metinlerden) sıkça alıntılar yaparak hem yorumlarımızı delillendirdik hem de incelemeyi zenginleştirdik.
Özet (Çeviri)
In this study, perspective of Cihan Aktaş to the family and family members and to the interpersonal relations, who frequently discuss in her stories, had been examined. It was acted with the hypothesis that the author produced ideas about changing situations in family life with modernization. This hypothesis has been examined by the means of the study all the short stories published so far. The short story boks published by the author until 2018, were read during the study in the direction of the target specified in the title. Then we paraphrased our evidences depending on a method by classifying them under subtitles. We had tryed to perform the analysises around the question of“how family relations had been expressed in the short stories of Cihan Aktaş, as a mother honoured with the task of raising individuals to the society in which she lives?”Because of the nature of such studies, we both evidenced our interpretations and enriched the study by frequently citing quotations (main texts) from the short stories examined.