Grek ve Roma Dönemi İonia bölgesi dokumacılık ve dokuma teknolojileri
Weaving and weaving technologies in Ionia during The Greek and Roman Periods
  1. Tez No: 607554
  2. Yazar: DİLŞAD AYŞE KOLENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, El Sanatları, Archeology, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Grek • Roma • İonia • Dokuma • Tezgah Ağırlığı, Greek • Roman • Ionia • Weaving • Loom Weight
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
Bu çalışmada Grek ve Roma Dönemi İonia bölgesi dokumacılık faaliyetleri ve dokumacılıkta kullanılan teknolojilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. İonia bölgesi dokumacılıkta kullanılan birçok hammaddenin üretilebileceği ve dokumaların ticaretinin yapılabileceği elverişli bir coğrafyaya sahiptir. Bu durum epigrafik veriler, dokuma öğelerinin olduğu tasvirler ve arkeolojik buluntular yardımıyla desteklenmektedir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda dokuma teknolojileri, üretim teknikleri, hammadde çeşitleri, tercih edilen renkler gibi birkaç farklı konu incelenmiştir. Başta Teos olmak üzere İonia bölgesinin çeşitli kentlerinde ki dokumaya dair veriler araştırılmıştır. Teos kenti dokuma buluntuları, ağırlıkları, buluntu yerleri, formlarına göre sınıflandırılarak bir katalog yardımıyla listelenmiştir. Detaylı olarak incelenen 442 adet tezgah ağırlığı içerisinde 50 adet damgalı, 19 adet grafitili ve monogramlı ağırlık tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda diskoid ve lentoid formlu ağırlıkların çoğunlukta olduğu ve bu ağırlıkların büyük bir kısmının 100-200 g arasında ağırlığa sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgular, İonia bölgesinin birçok kentinde dokumacılık faaliyetlerinin olduğunu ve Teos gibi birkaç kentin dokumacılığın yanısıra dokuma ticareti ile de uğraştığını göstermiştir. Ayrıca Teos'ta yelken (sperion), pelerin (khlamys), gibi kaba dokumaların şal (epiblema), yazlık elbise (khiton) gibi ince dokumalardan fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the weaving activities and technologies Ionia during the Greek and Roman periods. Ionia has a favorable geography where many raw materials used in weaving can be produced and as well as, textile trade took place. This is supported by epigraphic data, depictions of woven elements and archaeological finds. In accordance with the obtained information, several subjects such as weaving technologies, production techniques, raw material types and preferred colors have been examined throughout this thesis. The subject has been explored by focusing on various Ionian cities, in particular Teos. Finds related to weaving activities from Teos have been classified and catalogued regarding their weights, find places and forms In total 442 loom weights including 50 with stamp impressions and 19 with graphites and monograms have been examined. Examination has shown that majority of loom-weights consists of discoid and lentoid loom-weights and most of them weigh between 100 g and 200 g. Results of this thesis have suggested that weaving activities were carried out in various cities in Ionia and several of them including Teos have engaged in textile trade. Moreover, it has been revealed that there were more coarse-woven fabrics such as sailcloth (sperion) and cloak (khlamys) than fine woven textiles as shawl (epiblema) and summer dress (chiton) in Teos.