Eco-Bakhtinian explorations in Anglo-native selected novels
Seçilmiş İngiliz-yerli Amerikan romanların Eko-Bakhtinci incelemeleri
- Tez No: 607553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM AYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Linda Hogan, Jeanette Winterson, Mikhail Bakhtin, Arne Naess, Eko-Bakhtinci uzam, Linda Hogan, Jeanette Winterson, Mikhail Bakhtin, Arne Naess, Eco-Bakhtinian space
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tez çalışması, Yerli Amerikan kadın yazar Linda Hogan'ın Güneş Fırtınaları (1997) ve Güç (1998) romanları ile İngiliz kadın yazar Jeanette Winterson'ın Vişnenin Cinsiyeti (1989) ve Taş Tanrılar (2007) romanlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doktora tezinin asıl amacı, bir 'Eko-Bakhtinci uzam' oluşturmak üzere Bakhtinci eleştirel kuramın ekoeleştiri ile birlikte adı geçen seçilmiş Anglo-Yerli Amerikan romanlarda uygulanabilirliğini göstermektir. Bu çalışma, adı geçen kadın yazarların eserlerinde günümüz Batı ve Yerli Amerikan kültürlerinde doğayı nasıl betimlediklerini ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Bu tez, adı geçen romanlarda doğal çevrenin nasıl işlediğini ve insan olmayan varlıkların insanları nasıl etkilediğini açıklamaya çalışmaktadır. Bu çalışma, doğa algısının kültürel ve bireysel açıdan nasıl ve niçin farklılık gösterdiğini, ve doğa kavramının siyasi, toplumsal, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişmeler neticesinde zaman içinde nasıl değiştiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, adı geçen romanlarda Mikhail Bakhtin'in karnaval kuramı, diyalojizm, grotesk, çokseslilik ve kronotop kavramları çerçevesinde karşılaştırmalı bir yaklaşımla derin ekolojik çözümlemeler yapılacaktır. Bu sebeple, bu tez çalışması gelecek Bakhtinci ve ekoeleştirel çalışmalar için yeni yaklaşımlar önermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis intends to study the novels Solar Storms (1997) and Power (1998) by Linda Hogan, a Native American female writer and Sexing the Cherry (1989) and The Stone Gods (2007) by Jeanette Winterson, a British female writer. The main argument of this thesis is to present that Bakhtinian critical theory could be employed together with ecocritical theory in Anglo-Native selected novels to reveal 'Eco-Bakhtinian space'. It also attempts to find out how these female writers represent nature in contemporary Western and Native American cultures. This thesis seeks to reveal how the natural environment functions over the course of the selected novels and how nonhuman beings influence human beings. This study also aims to investigate how and why perception of nature differs in cultural and personal aspects, and how the concept of nature has changed over time because of political, social, economic, scientific and technological developments. To achieve this aim, Arne Naess's deep ecological analysis will be applied to the selected novels through a comparative approach, which will be based on Mikhail Bakhtin's theory of the carnivalesque, dialogism, grotesque, polyphony and chronotope. In doing so, this thesis aims to propose new ways of seeing for further Bakhtinian and ecocritical studies.