Koyun-Koçbaşlı mezar taşlarının günümüz heykel sanatında ele alınması
Separation of Koyun-Koçbaşli gravel stones in the sculpture art today
- Tez No: 607561
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANSEL ÇEBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Heykel, Primitif, Soyut, Sembol, Mezar Taşı, Anadolu, Sculpture, Primitive, Abstract, Symbol, Tombstone, Anatolia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada eski Türklerin mezar kültlerinin bir yansıması olan Koyun-Koç Başlı Mezar taşlarının genel özellikleri ve onun inanç dairesi içindeki heykel sanatının günümüze kadar olan yansıması ele alınmış, çağdaş bir dille de yeniden yorumlanması hedeflenmiştir. Araştırmalar ışığında bir Türk geleneği olan Koyun-Koç Başlı mezar taşlarının nasıl ortaya çıktığı, hangi dönemden beri ve ne şekilde kullanıldığı, günümüze kadar geçen sürede diğer inanç biçimlerinin mezar taşlarına nasıl yansıdığı, heykel, inanç, mezar taşı ve heykel plastiğindeki unsurlarıyla, Koyun-Koç Başlı mezar taşlarının bir form olarak çağdaş bir dille yeniden ele alınması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the general characteristics of Sheep-Ram Headed Tombstones, a reflection of the grave cults of ancient Turks, and the reflection of the art of sculpture within the faith circle to the present day were discussed and reinterpreted in a contemporary language. In the light of the researches, how the Sheep-Ram Headed Tombstones, which is a Turkish tradition, emerged, how and when it was used, how other forms of belief have been reflected to the tombstones, and the elements in sculpture, belief, tombstone and sculpture plastic, Sheep-Ram Headed Tombstones as a form of contemporary language is intended to be re-addressed.