Koyunlarda Campylobacter taşıyıcılığı ve serum antikor düzeyleri arasındaki ilişki
- Tez No: 80115
- Danışmanlar: PROF. DR. K. SERDAR DİKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koyun, Campylobacter, safra kesesi, izolasyon, seroloji, Sheep, Campylobacter, gall bladder, isolation, serology
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
42 ÖZET Bu çalışmada, mezbahada kesilen koyunların safra keselerinde Campylobacter türlerinin ve serumlarında anti-Campylobacter antikoriannın sıklığı incelendi. Dokuz farklı orijinden gelen 180 koyunun % 52.8'inin safra keselerinden Campylobacter'ler izole edildi, izolasyon oranları, 7-8 aylık koyunlarda % 33.3, 2-3 yaşlı koyunlarda % 59.3 olarak belirlendi. İzole edilen 95 Campylobacter susunun, 66'sı C. fetus subsp. fetus, 22'si C. jejuni ve 7'si C. coli olarak identifiye edildi. Komplement fikzasyon testinde, 180 koyunun % 36.7'sı 1:4'ten 1:32'ye kadar değişen titrelerde C. fetus subsp. fetus antijenine karşı pozitif reaksiyon verdi. Kuzuların % 22.2'sinde, erişkin koyunların % 41.5'inde seropozit'rflik saptandı. Kuzu serumlarının çoğu 1:4 titrede pozitif bulunurken, pozitif erişkin koyun serumları 1:4-1:32 titreler arasında nisbeten dengeli dağılım gösterdi. C. fetus subsp. fetus izole edilen koyunların çoğu (% 84.4) aynı zamanda seropozitif bulunurken, C. jejuni/coli izole edilen koyunların sadece % 17.2'si seropozitif bulundu. Bu durum iki Campylobacter grubu arasında düşük düzeyde antijenik ilişki olduğunu gösterdi. Bu bulgular, Campylobacter'lerin özellikle erişkin koyunların safra keselerinde yaygın olduğunu ve asemptomatik Campylobacter taşıyıcılığının önemli düzeyde antikor üretimine neden olabileceğini gösterdi. Ayrıca, halen kullanılan pozitiflik kriterleri ile komplement fikzasyon testinin, asemptomatik taşıyıcıları ve abort yapan koyunları ayıramayacağı belirlendi. Sonuç olarak, abortif Campylobacter infeksiyonlarının teşhisi için kullanılan komplement fikzasyon testinin pozitiflik kriterleri ve antijen spektrumunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiği kanısına vanldı.
Özet (Çeviri)
43 SUMMARY The Relationship Between Campylobacter Colonization and Serum Antibody Levels in Sheep In this study, the prevalence of Campylobacter spp. in the gallbladder and anti- Campylobacter antibodies in the sera of slaughtered sheep were investigated. Campylobacters were isolated from 52.8 % of gallbladders of 180 sheep from nine different origins. Isolation rates were determined as 33.3 % in 7-8 months old sheep, and 59.3 % in 2-3 years old ones. Out of 95 Campylobacter strains isolated, 66 were identified as C. fetus subsp. fetus, 22 as C. jejuni and 7 as C. coli. In complement fixation test, 36.7 % of sera from 180 sheep gave positive reactions against C. fetus subsp. fetus antigen. Seropositivity was detected in 22.2 % of lambs, and 41.5 % of older sheep. The most of the sera from lambs were found positive at 1:4 titer, whereas the positive sera from mature sheep showed a relatively homogenous distribution with titers from 1:4 to 1:32. The most (84.8 %) of sheep from which C. fetus subsp. fetus was isolated were also found as seropositive. Only 17.2 % of sheep from which C. jejuni/coli was isolated, were found as seropositive, indicating the low level of antigenic relationship between these two groups of Campylobacters. These findings showed that Campylobacters were common in the gallbladder of sheep, particularly in older ones and asymptomatic carriage of Campylobacters could cause antibody production in a considerable level. It was also determined that complement fixation test with currently used criteria was inadequate to differentiate the asymptomatically infected and aborted sheep. It was concluded that the diagnostic criteria and antigen spectrum of complement fixation test to detect abortive Campylobacter infection should be reevaluated.