Ordu türküleri üzerine bir inceleme
A review of Ordu songs
- Tez No: 607575
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAHADDİN BEKKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Music, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ordu, Ordu Türküleri, Ordu Halk Müziği, Salih Turhan, Taner Can, Ordu, Ordu Songs, Ordu Folk Music, Salih Turhan, Taner Can
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Yapısı gereği topluma dair her şeyi içinde barındıran kültür olgusunun en önemli unsurlarından biri türkülerdir. Halk edebiyatının sözlü ürünlerinden olan türküler, belli ezgilere sahiptir ve kuşaklar arası bir köprü vazifesi görür. Toplumu derinden etkileyen olaylar karşısında söylenen türküler, yaşayan bir gelenek olarak varlığını sürdürmektedir. Tezimizin ilk amacı, Ordu türkülerinin metinlerini bir kaynakta toplamak ve bu sayede Türk folklor araştırmalarına katkıda bulunmak, bu anlamda bilimsel bir kaynak ortaya koymaktır. Çalışmamızda TRT Türk Halk Müziği repertuvarından ve Ordu türkülerinin bulunduğu mevcut kaynaklardan yaralanılmış, dördü uzun hava yüz elli ikisi kırık hava olmak üzere yüz elli yedi türkü tespit edilmiştir. Bu türküler edebî ve müzikal açıdan incelenerek şekil, konu, ezgi ve kullanıldıkları alanlar açısından tasnif edilmiştir. Çalışmamız altı bölümden oluşmaktadır. Ordu'nun tarihi, coğrafi özellikleri ve kültürel durumu gibi araştırma alanı hakkında bilgiler giriş bölümünde verilmiş, böylelikle incelemenin daha anlaşılır olması sağlanmıştır. Birinci bölümde türkü kavramı ve türkünün tarihçesi üzerinde durulmuş, Ordu türkülerinin genel özelliklerine yer verilmiştir. Türküler, ikinci bölümde şekil özellikleri bakımından, üçüncü bölümde konuları bakımından, dördüncü bölümde ise kullanıldıkları alanlar bakımından tasnif edilmiştir. Beşinci bölümde Ordu türkülerinin müzikal özelliklerine verilirken altıncı ve son bölümde şekil özelliklerine göre sıralanmış türkü metinlerine yer verilmiştir. İncelemenin son kısmında yöreye ait kelimeler sözlük çalışmasıyla verilmiş, incelemede bulunan bütün türkü isimleri alfabetik olarak sıralanmış ve dizin çalışmasıyla sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important elements of the cultural phenomenon, which contains everything about the society, is folk songs. Folk songs, one of the oral products of folk literature, have certain tunes and serve as a bridge between generations. Folk songs sung in the face of events that deeply affect society, exist as a living tradition. The first aim of our thesis is to collect the texts of Ordu folk songs in one source and thus to contribute to Turkish folklore researches and to present a scientific source in this sense. In my study, one hundred and fifty seven lyrics were reached in our study through collecting lyrics of Turkish songs of Ordu region which are present in TRT Turkish Folk Music Repertory and written sources, and which were reached via source people. In this hundred and fifty-seven texts, all metered and unmetered folk song of the region of Ordu are found. These folk songs are examined in terms of their literary and musical aspects and they are classified in terms of shape, subject, melody and the areas in which they are used. In this study consists of six chapters. Information about the research area, such as the history, geographical characteristics and cultural status of Ordu, is given in the introduction, thus making the investigation more understandable. In the first chapter, the concept of folk songs and the history of folk songs are emphasized and general features of Ordu folk songs are given. The folk songs are classified in terms of their shape characteristics in the second chapter, their subjects in the third chapter and the areas in which they are used in the fourth chapter. In the fifth chapter, the musical features of the Ordu folk songs are given, while in the sixth and last chapter the folk songs texts which are sorted according to their shape features are given. In the last part of the study, the words of the region were given by dictionary study, all the folk songs in the study were listed in alphabetical order and presented with the index study.