İşletme birleşmelerinin Türk hukuku ve Türkiye muhasebe standartları açısından karşılaştırmalı olarak incelemesi
- Tez No: 607587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NİLGÜN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, İşletme, Law, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme Birleşmeleri, Türk Ticaret Kanunu, Türk Muhasebe Standartları, Business Combinations, Turkish Commercial Code, Turkish Accounting Standards
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Uluslararası iktisadi sınırların azalması sonucunda oluşan rekabet ortamında işletmeler, sürdürülebilirliklerini sağlamak için işletme birleşmelerine gitmektedirler. Özellikle gelişen teknoloji ve ekonomi karşısında birçok ülkede yaşanan krizler işletme birleşmeleri yöntemleri ile çözülebilmektedir. Bu nedenle, işletme birleşmeleri; ülke ekonomisi ve küresel ekonomide önem arz etmektedir. Artan işletme birleşmeleri sayıları da bu konuda düzenlenen kanun ve standartların incelenmesini gerektirmiştir. Bu çalışmanın amacı, işletme birleşmelerinin Türk Mevzuatı ve Türkiye Muhasebe Standartları açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Çalışma kapsamında işletme kavramı hakkında tanımlar verilmiş ve işletme birleşmeleri sınıflandırılmıştır. Ayrıca, işletme birleşmelerinin nedenleri, avantajları ve dezavantajları hakkında da literatürden yararlanılarak bilgiler verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Türk Hukuku açısından işletme birleşmeleri ele alınmış ve bir sonraki bölümde ele alınan Türkiye Muhasebe Standartları ile karşılaştırmalı inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the competition that is formed as a result of globalization, enterprises use business combinations to ensure sustainability. Especially in the face of developing technology and economy, the crises in many countries can be solved by business combinations. Therefore, business combinations are important in the national economy and global economy. The increasing number of business combinations also required the review of laws and standards regulated in this regard. The purpose of this study, the Turkish Commercial Code for business combinations and Turkey Accounting Standards to examine the comparative terms. Within the scope of the study, definitions about business concept were given and business combinations were classified. In addition, the reasons, advantages and disadvantages of the business mergers are also explained in the literature. In the third part of the study are discussed in terms of the business combination in Turkish law and comparative study was conducted with Turkey Accounting Standards discussed in the next section.