Münevver Ayaşlı'nın hikâye ve romanlarında kültürel yabancılaşma olgusu
Culturel alienation fact in narratives and novels of Münevver Ayaşli
  1. Tez No: 607603
  2. Yazar: BETÜL SAYDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL HİSARCIKLILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Münevver Ayaşlı, hikâye, roman, kültürel yabancılaşma, Münevver Ayaşlı, narrative, novel, cultural alienation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Münevver Ayaşlı, Türk edebiyatının geçmişe bağlılığı ile bilinen önemli temsilcilerinden biridir. Yazar, imparatorluğun yıkılışına şahitlik ettiği için pek çok toplumsal değişimi görmüştür ve eserlerinde bunlara yer vermiştir. Bu çalışma, hikâye ve roman yazarlığı ile tanınan Münevver Ayaşlı'nın eserlerinde kültürel yabancılaşmayı konu edinmiştir. Münevver Ayaşlı'nın dört romanı ve iki hikâyesi incelenerek yabancılaşma çeşitli başlıklar altında değerlendirilmiştir. Münevver Ayaşlı, roman ve hikâye yazarlığı ile tanınmasının yanı sıra gazeteci kimliği ile de bilinmektedir. Yazarın birçok eseri olmasına karşın hakkında yapılan lisansüstü çalışmalar iki tane ile sınırlıdır. Yazar, eserlerinin hemen hepsinde değişen toplumsal yaşamı ile birlikte, insanlarda ve kültürde meydana gelen yabancılaşmaya değinmiştir. Kültürde yabancılaşma konusu üç temel başlık altında incelenmiştir. İlk bölümde Münevver Ayaşlı'nın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kültür, yabancılaşma ve kültürel yabancılaşma kavramlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Münevver Ayaşlı'nın hikâye ve romanlarında kültürel yabancılaşmanın ne şekilde ve hangi alanlarda ortaya çıktığı belirlenmiştir. Sonuç bölümünde ise“Münevver Ayaşlı'nın Hikâye ve Romanlarında Kültürel Yabancılaşma Olgusu”adlı bu çalışmada ortaya konan tespitler özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
CULTUREL ALİENATİON FACT İN NARRATİVES AND NOVELS OF MÜNEVVER AYAŞLI Münevver Ayaşlı is one of the significant representatives of Turkish literature known for her commitment to the past. The writer had seen many social changes since she had witnessed the collapse of the empire and included these cahnges in her works. This work is about the cultural alienation in the works of Münevver Ayaşlı's work, who is known as a novel and narrative writer. Within the scope of this work, four novels and two narratives of her have been studied under various headings. Besides being a novel and narrative writer, Münevver Ayaşlı is also known for her identity as a journalist. Although she is a very valuable writer, there are justtwo graduate studies on her. Almost all of herWorks are about personal and culturel alienation as a reslut of changing social life. Culturel alienation has been studied under three main headings. In the first part, information on Münevver Ayaşlı's life, her art and Works are given. In the secod part, the concepts of culture, alienation elements in Münevver Ayaşlı's novels and narratives are included. The conclusion part summarizes the findings at“Cultural Alienation Fact in Novels and Narratives of Münevver Ayaşlı”work.