Koç spermasının modifiye edilmiş sperma sulandırıcıları ile dondurulması
Freezing ram semen with modified diluents
- Tez No: 607606
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN BANU ÖZDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koç sperması, donma-eritme, antioksidan, sisteamin, FCS, Ram sperm, freezing- thawing, antioxidant, cysteamine, FCS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tez çalışmasında, koç spermasının sulandırma sıvısına FCS (%15) ve farklı mM'lerde sisteamin eklenerek spermanın düşük sıcaklıklarda saklanması ve eritilmesi sonrasında, spermada gözlenen olumlu ya da olumsuz değişiklikler incelendi. Çalışma için 5 baş koçtan elektroejakülatör yardımı ile sperma alındı ve alınan spermalar spermatolojik özellikleri incelenerek her hayvandan eşit hacimde olacak şekilde bir araya getirildi. Sonuç değerlendirmeleri yapıldıktan sonra 6 eşit hacime ayrıldı. Birincisi kontrol grubu olmakla birlikte, ikinci gruba %15 FCS, üçüncü gruba 3 mM sisteamin, dördüncü gruba 3 mM sisteamin + %15 FCS, beşinci gruba 6 mM sisteamin ve altıncı gruba 6 mM sisteamin + %15 FCS olacak şekilde toplamda altı grup oluşturuldu. Sıvı azotla dondurma aşamaları takip edilerek payetlere çekilen sperma örnekleri, ekilibrasyon sonrası ve eritme sonrası aşamalarda; faz-kontrast mikroskobu, CASA (Computer Asisted Semen Analysis-Bilgisayar Destekli Sperma Analiz Sistemi), HOST, Hancock yöntemleri kullanılarak kalite ve morfolojik değerlendirmeye tabi tutuldu. Çalışmada 6 mM sisteamin eklenmiş gruplarda (5 ve 6. gruplar) motilitenin düştüğü ve ölü spermatozoa sayısının arttığı, bunun yanında diğer grupların (kontrol grubu, 2, 3 ve 4.grup) motilite ve morfolojilerinde dikkate değer değişimlerin olmadığı görüldü. Sonuç olarak FCS (%15) ve düşük mM'lerde sisteaminin, koç spermasının dondurulmasında toksik etki yaratmadığı ve sulandırıcılara eklenebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, positive and negative changes in semen were observed after storing spermatozoa at lower temperatures by adding different molarity cysteamine and FCS (15%) in sperm diluents. For the study, semen was taken from 5 rams with the help of electro-ejaculator. Spermatological quality of collected sperm were invastigate after that mixed with pooling system and the results were divided into 6 equal volumes. While the first was the control group, a total of six groups were formed by adding 15% FCS to the second group, 3 mM cysteamine to the third group, 3 mM cysteamine + 15% FCS to the fourth group, 6 mM cysteamine to the fifth group and 6 mM cysteamine + 15% FCS in the sixth group. Samples of semen taken into straws following the steps of freezing with liquid nitrogen, after equilibration and post-melting stages; quality and morphology evaluations were performed using phase-contrast microscopy, CASA (Computer Assisted Semen Analysis), HOST, Hancock methods. In the study, 6 mM cysteamine supplemented groups (groups 5 and 6) decreased motility and increased number of dead spermatozoa, also there were no significant changes in the motility and morphology of the other groups (control group, 2, 3 and 4). As a result, it was observed that cysteamine in low molarities and FCS (15%) did not have toxic effects on freezing of ram semen and these substances could be added to diluents.