Türkiye'de yapılan vergi düzenlemelerinin değerlendirilmesi (2002-2018)
Evaluation of the tax arrangements in Turkey: 2002-2018
- Tez No: 607630
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SOMUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergilendirme yetkisi, vergilerin kanunlaşması, hükümet programı, vergi politikası, vergi uyumu, vergi reformu, vergi affı, Taxing power, legalization of taxes, government program, tax policy, tax compliance, tax reform, tax amnesty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu tez konusu, Türkiye'de vergi mevzuatında yapılan önemli düzenlemelerin, hükümetler bazında değerlendirilmesini içermektedir. Vergi mevzuatındaki düzenlemeler yıllar itibariyle ve her hükümet dönemi için ayrı ayrı ele alınmıştır. Bu çerçevede, ilk olarak yasal düzenlemelerden önceki hükümet programları incelenmiştir. Daha sonra yasal düzenlemeler ve bunların uygulamadaki yansımaları dikkate alınmıştır. Bu tezin konu, zaman ve mekân sınırını; Türkiye'de 2002-2018 yılları arasında yapılan önemli düzenlemeler oluşturmaktadır. Tezin konusu ve sınırları kapsamında; Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, bazı sivil toplum kuruluşları ve basın yayın organlarının ortaya koyduğu verilerden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmada politik verilerin incelenmesinde şeffaf şekilde ulaşılabilen hükümet programları ile mevzuat kapsamında Resmî Gazete 'de yayımlanan kanunlar bulunmaktadır. Vergi mevzuatında yapılan düzenlemeler, politik kararlar olmakla birlikte sosyolojik boyutuyla mükellefler açısından her yönüyle bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla yapılan her değişiklik mükelleflere yeni vergisel ödevler veya avantajlar getirmekle birlikte, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu, vergi kültürünü, vergi adaletine bakış açısını kısacası tutum ve davranışlarını etkilemektedir. Özellikle belirli dönemlerde çıkartılan vergi affı kanunları da mükellef üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, bu çalışmada, hükümet programlarında yer alan vaatler ile uygulamaya konulan yasal değişiklikler arasındaki farklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis subject includes evaluation of the tax regulations in Turkey on the basis of governments. Tax regulations have been dealt with separately for years and for each government. Within this frame, the government programs before the legal regulations were analyzed. After this, the legal regulations and their reflections in practice have been taken into consideration. The subject, time and place limits of this thesis consist of the arrangements that can be considered important in Turkey between 2002 and 2018. Within the context of the subject and limits of thesis, data presented by Revenue Administration, by some non-governmental organizations and by some media organs have been benefited from. In addition, the research includes government programs that are transparently accessible for the examination of political data and law articles published in the Official Gazette. Every political regulation related to tax legislation has an effect on every aspect of the taxpayers in terms of its sociological dimension as well as being political decisions. Therefore, each change affects the voluntary compliance of taxpayers with tax, tax culture, perspective for tax justice, in short their attitudes and behaviors, along with the tax liability on taxpayers as well as bringing in new taxation tasks and advantages. The tax amnesty laws, which have been enacted in some certain times, in particular, also have a significant impact on the taxpayers. For this reason, the differences between the promises made in government programs and those put into practice, the content of government programs for each government period, and the Tax Regulation articles for years were examined.