Bir grup lise öğrencisinin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kendi bildirim düzeyleri ile sosyal anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study about relationship between attention deficit and hyperactivity disorder self report level and social anxiety and depression levels of a group of high school students
  1. Tez No: 607716
  2. Yazar: ŞİMAL AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ERTUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sosyal anksiyete, Attention deficit and hyperactivity disorder, social anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kendi bildirim ölçeğinden alınan puan düzeyleri ile bireylerin ergenlik dönemi içerisinde ki sosyal anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul merkezli Pendik ilçesine bağlı Şevket Sabancı Anadolu Lisesinde bulunan 15-18 yaş arasındaki öğrencileri kapsamaktadır. Okul, Anadolu ve meslek lisesi olarak eğitim vermektedir. Okul, Anadolu ve meslek liselerini içerisinde barındırdığından ve sosyo-ekonomik düzey göz önüne alınarak olarak tercih edilmiştir. Bu okulda 104 Kadın, 100 Erkek öğrenci araştırmaya katılmıştır. Araştırma kapsamında öğrencilerin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için DEHB kendilik bildirim ölçeği kullanılmış, ardından öğrencilere Beck Depresyon Ölçeği ve Ergenler İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği doldurtulmuştur. Verilerin analizi aşamasında t-test ve korelasyon uygulanmıştır. Araştırma da elde edilen bulgularda depresyon düzeyi kadınlarda erkeklerden fazla çıkmıştır. Sosyal Anksiyete ve DEHB düzeylerinde cinsiyet farkı gözlenmemiştir. Yapılan araştırma sonucunda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, depresyon ve sosyal anksiyete arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between attention deficit and hyperactivity disorder scores obtained from the self-report scale and the social anxiety and depression levels of individuals during adolescence. The research covers the students between the ages of 15 and 18 in Şevket Sabancı Anatolian High School Academic year in district of İstanbul, Pendik in 2018-2019. The school provides education as Anatolian and vocational high schools. The school has been preferred for its socio-economic level 104 female and 100 male students participated in this research.Within the scope of the study, ADHD self-report scale was used for Attention Deficit and Hyperactivity Disorder and Beck Depression Scale and later Social Anxiety Scale for Adolescents were completed.One-way analysis t-test and correlation were applied during the data analysis phase. According to the findings of the study, depression level was higher in women than in men. There was no gender difference in Social Anxiety and ADHD levels. As a result of the study, a positive correlation was found between Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, depression and social anxiety.