The washback effects of high school entrance examination (LGS) on the teaching and learning processes of english language education in a public middle school in Turkey
Lise Giriş Sınavının (LGS) Türkiyede bir devlet ortaokulunda İngilizce öğretme ve öğrenme süreclerine olan etkileri
- Tez No: 607755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geri etki, LGS, önemli sınavlar, 8. sınıf İngilizce öğrencileri ve İngilizce öğretmenleri, EFL teachers, High Stakes Tests, LGS, Washback, 8th grade EFL learners
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sınavların öğrenme ve öğretme süreçlerine olan etkisi“washback”– geri etki olarak tanımlanır. Sınavların dil öğrenme ve öğretme dönemlerine hem olumlu hem olumsuz etkileri olabilir. İngilizce en çok konuşulan dil olduğu için, tüm dünyada bu dilde yapılan pek çok sınav bulunmaktadır. Bu sınavların etkisi türlerine göre değişiklik göstermektedir. Şu ana kadar Türkiye'deki farklı İngilizce sınavlarının etkilerini araştıran birçok çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmalar genellikle sınavların ya yalnızca öğrenme süreçlerine ya da yalnızca öğretme süreçlerine olan etkisini ele almıştır. Bu çalışmanın amacı ise Liseye Geçiş Sınavında yer alan (LGS) İngilizce bölümünün dili hem öğrenme hem de öğretme süreçlerine olan etkisini araştırmaktır. Bu çalışma Türkiye'deki bir ortaokulda yürütülmüştür. Bu çalışmaya veri toplamak için, tüm araştırma metotları bir arada kullanılmıştır. 117 sekizinci sınıf öğrencisine anket uygulanmıştır. Bunun yanı sıra, öğrencilerden dördü mülakatta yer almıştır. Sekizinci sınıflarda derse giren İngilizce öğretmenleriyle de mülakat yapılmıştır. Anket ve mülakatlara ek olarak, araştırmacı tarafından bir ders saati gözlenmiştir. Araştırmanın nitel verilerini analiz etmek için mülakatlar yazıya dökülerek İngilizceye çevrilirken nicel verileri Statistical Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı olan Windows için SPSS 15.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları LGS sınavının İngilizce bölümünün hem öğretmenler hem de öğrenciler üzerinde olumsuzdan ziyade olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Sınavın içeriği yetersiz olsa da öğrenciler sınavda çıkacağı için kendilerini İngilizceye çalışmak zorunda hissetmektedirler. Aynı şekilde, İngilizce, öğrencilerin lisede okuyacakları okulu belirleyen önemli bir sınavın parçası olduğu için öğretmenler de öğrencileri bu derse çalışmaları için kolayca motive edebilmektedirler.
Özet (Çeviri)
Washback or backwash is defined as the impact of the tests on teaching and learning processes. Tests may have a positive or negative effect on the language teaching and learning periods. As English is the most widely-spoken language, there are various kinds of tests held in the English language all over the world. The effects of these tests depend on the types of them. Many studies investigating the washback effects of different kinds of English language tests in Turkey have been carried out so far. These studies mostly focused on the influence of the tests either on language teaching or learning process. The purpose of this study is to examine the washback effects of the English section of High School Transition (LGS) exam on both language learning and teaching processes. The study was conducted in a state middle school in Turkey. To collect the data for the present study, a combination of the research methods was used. A questionnaire was applied to 117 eighth grade students of the school. Besides, four of the students participated in the interviews. An interview was also held with the English teachers teaching eighth grades. In addition to the questionnaire and interviews a class hour was observed by the researcher. The quantitative data of this study were analysed using Statistical Package for Social Sciences Program SPSS 15.0 for Windows SPSS while the transcripts of students' interviews were transcribed and translated into English in order to analyse the qualitative data for the study. The results of the study reveal that the effect of the English section of LGS exam on both teachers and learners is more positive than negative. Even though the content of the exam is poor, the students feel the need to study for the English language as it is tested in the exam. Similarly, the teachers can easily motivate their students to study English as it is a part of an important exam which determines the high school the students will study at.