A comparative analysis of language assessment practices in public high schools in turkiye and Poland: Turkish and polish EFL teachers' attitudes towards the shifting paradigms in language assessment
Türkiye ve Polonya'daki lise düzeyi devlet okullarında dil eğitimi alanında yapılan değerlendirme uygulamalarının karşılaştırmalı analizi: Türk ve Polonyalı yabancı dil öğretmenlerinin dil değerlendirme alanında değişen paradigmalara karşı tutumu
- Tez No: 834148
- Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Türkiye, Polonya, Liseler, Assessment, Turkiye, Poland, High school
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Yabancı dil öğretiminde değerlendirmenin rolü büyüktür. Bu çalışma, Türk ve Polonyalı yabancı dil öğretmenlerinin sınıflarında dil değerlendirmesi alanında değişen paradigmalara ne ölçüde uyduklarını belirlemek adına, kullandıkları değerlendirme uygulamalarını karşılaştırmayı amaçlar. Karşılaştırmalı analiz olan bu çalışmada, katılımcılar Türkiye'nin Malatya ve Polonya'nın Opole kentlerinde tesadüfi olmayan kolayda örneklem metoduna göre belirlenmiştir. Bu çalışmada, iki aşamalı bir anket yoluyla nicel verilerin, yarı yapılandırılmış bir görüşme ile de nitel verilerin toplanacağı Açıklayıcı Sıralı Karma Yöntem Tasarımı benimsenmiştir. Betimsel analiz için SPSS 29.0.1; tematik analiz için MAXQDA Analytics PRO 2022 yazılımları kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda, Polonya'da sürece dayalı değerlendirme yapılırken, Türkiye' de daha çok sonuca dayalı değerlendirme yapıldığı tespit edilmiştir. Türk öğretmenler Polonya'dakilere nazaran alternatif değerlendirme uygulamalarına karşı daha pozitif bir tutum sergilemelerine rağmen, çoğu Türk öğretmenin alternatif uygulamaları ve uygulamalı sınavları sınıflarında uygulayamadıkları anlaşılmıştır. Ayrıca Polonya'da uygulanan üniversite sınavında İngilizce'nin de değerlendirilmesinin, İngilizce eğitimi üzerinde pozitif bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
On the path to the success of foreign language teaching, assessment plays a crucial role. This study aims to compare Turkish and Polish high school EFL teachers' assessment practices to determine to what extent EFL teachers conform to the shifting paradigms of language assessment. For this study, being conducted as a comparative analysis, the participants were determined according to the non-random convenience sampling method in Malatya, Turkiye, and in Opole, Poland. The Explanatory Sequential Mixed Method Design was adopted in which quantitative data was collected through a two-phase questionnaire and the qualitative data were gathered with the help of a semi-structured interview. SPSS 29.0.1 for descriptive analysis and MAXQDA Analytics Pro 2022 Software for thematic analysis were utilized during the data analysis process. At the end of this study, it has been found that Turkish language teachers use summative assessment while Polish language teachers use formative assessment more in their classes. It has been understood that although Turkish teachers showed more positive attitudes towards alternative assessment practices than Polish teachers, they cannot implement the alternative assessment practices and the practice exams in their classes as expected in the foreign language policy of the Ministry of National Education due to different reasons. It was also observed that the comprehensive English language assessment in the university entrance exam in Poland had a positive washback effect on EFL teaching and learning.