Rat testisinde 4-nonilfenol toksikasyonuna karşı selenyumun koruyucu etkisinin araştırılması
The i̇nvesti̇gati̇on of the protecti̇ve effect of the seleni̇um agai̇nst 4-nonlyphenol-i̇nduced toxi̇ci̇ty i̇n rat testi̇s
  1. Tez No: 607860
  2. Yazar: GÜLSÜM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: apoptoz, konneksin, 4-nonilfenol, selenyum, testis, apoptosis, connexin, 4-nonylphenol, selenium, testis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sunulan çalışmada, antioksidan etkili olduğu bilinen selenyumun, ratlarda 4-NP ile oluşturulacak deneysel testiküler toksisitede koruyucu veya toksisite sonucu oluşan oksidatif hasarın giderilmesinde destekleyici rolünün olup olmadığının araştırılması amaçlandı. Bu amaçla araştırmada 30 adet yetişkin Sprague Dawley rat (250-300 g/ 90 günlük) materyal olarak kullanıldı. Ratlar kontrol, sham kontrol, selenyum, 4-nonilfenol ve se+4-nonilfenol grubu olmak üzere beş eşit gruba ayrıldı. Deneme 48 gün sürdü. 4-nonilfenol 125 mg/kg/gün dozda, selenyum 0,5 mg/kg/gün dozda uygulandı. Testislerde histolojik görünümün kontrolü için üçlü boyama metodu uygulandı. Tubulus çapı ve epitel yükseklikleri belirlendi. XIV. dönem tubulus yoğunluğu incelendi. Kesitlerde kaspaz 3 ve Cx43 düzeyleri immunohistokimyasal olarak belirlendi. Canlı-ölü ve normal-anormal spermatozoon sayıları kaydedildi. Araştırma sonunda yaygın olarak maruz kalınan 4-NP'ye bağlı testis toksisitesi sitolojik, histolojik, histometrik, biyokimyasal ve immunohistokimyasal olarak gösterildi. Selenyumun, oluşan toksisiteye karşı olumlu etkili olduğu 4-NP grubundan farklı olarak spermatogenezisin kontrolle benzer olması, kaspaz 3 düzeyi, canlı ve normal spermatozoon sayısının fazlalığına dayanarak söylenebilir. Bunun yanında canlı ağırlık artışındaki azalma, tubulus çapı ve epitel yüksekliğindeki düşüşten dolayı selenyumun doz veya kullanım süresine bağlı metabolik olarak olumsuz etkilerinin de olabileceği düşünülmelidir. Endokrin bozuculara karşı selenyum kullanımı ile ilgili daha kapsamlı çalışmalara gereksinim olduğu ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to investigate whether selenium, known to be antioxidant, has a protective or supporting role in the prevention of oxidative damage caused by 4-NP testicular toxicity in rats. For this purpose, 30 adult Sprague Dawley rats (250-300 g / 90 days) were used as material. Rats were divided into five equal groups as control, sham control, selenium, 4-nonylphenol and se+4-nonylphenol group. The experiment was continued for 48 days. 4-nonylphenol was administered at a dose of 125 mg/kg/day and selenium at a dose of 0.5 mg/kg/day. A triple staining method was used to control the histological appearance of the testis. Tubulus diameter and epithelial heights were determined. XIV. period density of the tubulus was examined. Caspase 3 and Cx43 levels were determined immunohistochemically. Live-dead and normal-abnormal spermatozoon counts were recorded the end of the study, testicular toxicity due to commonly exposed 4-NP was demonstrated cytologically, histologically, histometric, biochemically and immunohistochemically. Selenium, positively effective against toxicity, can be said to be based on similar spermatogenesis, caspase 3 level, viable and nomal spermatozoon count as control group, unlike 4-NP group. In addition to this, it should be considered that selenium may have negative metabolic effects due to dose or duration of use, considering the decrease in body weight, tubulus diameter and epithelial height. It can be argued that more comprehensive studies on the use of selenium against endocrine disruptors are needed.