Gebelik süresince alınan kilo ile gebelerin demografik özellikleri, genel sağlık durumları, alışkanlıkları ve gebelik bilgileri arasındaki ilişki
The relationship between wei̇ght gai̇n duri̇ng pregnancy and demographic characteristics, general health status, habits and pregnancy information of pregnant women
- Tez No: 607874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, kilo kazanımı, beden kitle indeksi, Pregnancy, weight gain, body mass index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Bu çalışmada gebelikte uygun olmayan (yetersiz ve aşırı) kilo kazanımının artan prevalansı ve sonucunda kısa ve uzun vadede anne ve bebeğinin sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla GKK (gebelikte kilo kazanımı) ile ilgili olabilecek faktörler üzerinde çalışıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada gebelikte alınan kilo ile gebelerin demografik özellikleri, genel sağlık durumları, alışkanlıkları ve gebelik bilgileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Haziran 2018 – Haziran 2019 tarihleri arasında Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde, doğum sonrasında yatmakta olan 18 yaş ve üzeri 300 kadına yüz yüze anket tekniği kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan kadınların yaş ortalaması 28.12±5.69, boy ortalaması 160±0,06, gebelik öncesi kilo ortalaması 65.85±13.71'dir. Çalışmaya katılan kadınların gebelik öncesi ortalama BKİ (beden kitle indeksi) 25.56±5.18'dir. Kadınların gebelik sonrası kilo ortalaması 78.10±13.76 olarak ölçülmüş olup gebelikte ortalama kilo kazanımının 12.76±6.11 olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmada kadınların %40'ı fazla, %36'sı ideal ve %24'ü yetersiz kilo kazandı. Çalışma sonucunda gebenin yaşı, eğitim düzeyi, paritesi, diyeti, gebelik öncesi BKİ, gebelik ile ilgili bilgi düzeyi, gebelikte kazanılması gereken kilo hakkında bilgi sahibi olması, gebelikte ortaya çıkan bir hastalığının olması (gestasyonel diyabet, gestasyonel hipertansiyon, troid hastalığı, anemi vb.) durumlarının gebelikte kilo kazanımı üzerinde etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, factors that may be related to weight gain during pregnancy in order to minimize the negative effects on the health of the mother and her baby in the short and long term as a result of the increasing prevalence of inappropriate (inadequate and excessive) weight gain during pregnancy were studied. Materials and Methods: This study was conducted between June 2018 - June 2019 in Ordu University Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Department by using face-to-face questionnaire technique for 300 women aged 18 years and older who were hospitalized after childbirth to investigate the relationship between weight gain during pregnancy and demographic characteristics, general health status, habits and pregnancy information of pregnant women. Results: The average age of the women who participated in our study was 28.12 ± 5.69, average height was 160 ± 0.06, and the average weight before pregnancy was 65.85 ± 13.71. The average body mass index of the women participating in the study before pregnancy was 25.56 ± 5.18. The average post-pregnancy weight gain of women was 78.10 ± 13.76 and the average weight gain during pregnancy was 12.76 ± 6.11. Conclusion: In the study, 40% of women had much weight, 36% gained ideal weight and 24% insufficient weight. At the consequence of the study, the pregnant woman's age, education level, parity, diet, BMI before pregnancy, information about pregnancy, have information about the weight gain during pregnancy, having a disease during pregnancy (gestational diabetes, gestational hypertension, thyroid disease, anemia, etc.). were found to be effective on weight gain during pregnancy.