Yerel hizmet sunumunda katılım kültürünün yerel demokrasi açısından değerlendirilmesi: Balıkesir ve Eskişehir illeri üzerine karşılaştırmalı bir analiz
Evaluation of participation culture in local service presentation in terms of local democracy: A comparative analysis on Balıkesir and Eskişehir
  1. Tez No: 607873
  2. Yazar: SİNEM ŞAHNAGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN TENİKLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım, Yönetsel Katılım, Katılım Kültürü, Yerel Yönetimler, Participation, Administrative Participation, Participation Culture, Local Government
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Türkiye'de 2000'li yıllarla birlikte geleneksel kamu yönetimi anlayışı ve uygulamalarına yönelik başlatılan yönetsel içerikli ve çok yönlü yeniden yapılanma çalışmaları,“yönetişim”başlığı altında etkinlik, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılım gibi kavramları yönetim sisteminin hâkim ilkeleri haline getirmiştir. Söz konusu durum, kamu hizmetinden yararlanan ve hizmet sunan kesim arasındaki ilişkinin niteliğini değiştirmiş, hem halkın hem de uygulayıcıların yönetsel kararların alınması ve politikaların oluşturulması sürecine aktif olarak katılımını öngören bir süreç yaşanmaya başlamıştır. Bu dönemde, hemşehrileri merkeze alan yeni yönetsel katılım mekanizmaları geliştirilmiş, halka en yakın birimler olarak yerel yönetimler ise bu mekanizmaların uygulamaya geçirildiği ilk basamağı oluşturmuştur. Yönetsel katılımın, kuramsal düzeyde yeni yönetsel anlayışlarda öne çıkan bir kavram olmasının yanı sıra, uygulama düzeyinde de yeni araçlar ve yöntemler aracılığıyla hayata geçirilmesi, her geçen gün önem ve meşruiyetinin arttığının bir göstergesidir. Yönetsel katılımın, işbirliğini temel alan ve hemşehri ile yönetimin etkileşim ve iletişim içinde olmasını savunan yaklaşımları destekleyici tavrı ancak katılımın geniş kesimlerce benimsenerek bir kültür haline getirilmesi ile anlam kazanmaktadır. Hemşehrilerin katılıma yönelik oluşturdukları kültürel birikimlerinde hayat bulan“katılım kültürü”kavramına, kültürün toplumsal, siyasal ve yönetsel (bürokratik-örgütsel) boyutlarından hareket ederek ulaşılmaktadır. Çalışmanın amacı, yönetim reformu çalışmalarında planlanan biçimiyle ve demokratik katılımın yerel yönetimler için temel değer olduğu kabulünden yola çıkarak, katılım kültürü ve yönetsel katılım kavramlarının kuramsal ve uygulamaya yönelik bir analizini gerçekleştirmektir. Söz konusu kavramların günümüzdeki durumunun daha iyi analiz edilebilmesi açısından, alan araştırması yöntemlerinden olan anket çalışması yapılması uygun görülmüştür. Bu kapsamda yeniden yapılanma çalışmalarının katılımcılığı teşvik eden atmosferinde, katılım kültürünün yerel düzeydeki gelişimi, Türkiye'nin yerel yönetim geleneği bakımından en zengin illerinden birisi olan Eskişehir ve 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşan Balıkesir illeri tercih edilerek karşılaştırmalı şekilde analiz edilmiştir. Araştırmada Balıkesir ve Eskişehir il merkezlerinde ikamet eden hemşehrilere ve Büyükşehir Belediyeleri'nde çalışan personele yönelik iki ayrı anket çalışması gerçekleştirilmiş, bu sayede katılım kültürünün boyutları, hem hizmet sağlayıcıların hem de hizmetten yararlananların bakış açısı yansıtılarak ortaya konulmuştur. Çalışmanın, yerel demokrasi amacı doğrultusunda toplumsal ve yönetsel kapsamda yeni katılım mekanizmalarına yönelik artan talep ile orantılı olarak, bu yönde yapılmış çalışmalara olan ihtiyacın giderilmesine katkı vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With 2000s in Turkey, versatile and administrative restructuring works have been started for traditional public administration approach and practices. These works have made notions such as governance, efficiency, transparency, accountability and participation as dominant principles of the administrative system. This has changed the nature of the relationship between the public service beneficiary and the service provider. With this case was passed to a period that predicting for both the public and practitioners to actively participate in the process of making administrative decisions and policy-making. In this period, new administrative participation mechanisms were developed, and local governments, as the closest units to the public, formed the first step in which these mechanisms were put into practice. Furthermore, both the fact that it is a prominent concept at the new administrative perceptions in a theoretical level and its implementation through new administrative tools and methods in practical level is the indication of the day by day increasing importance and legitimacy of the administrative participation. The attitude of administrative participation, which is based on cooperation and supports the interaction and communication between the citizen and the administration, becomes meaningful only by the adoption of participation by the broader groups into a culture. The concept of participation culture, which comes to life in the cultural accumulation towards participation of the citizens, is reached by acting from the social, political and administrative (bureaucratic-organizational) dimensions of culture. The aim of the study is to carry out a theoretical and practical analysis of the notions of participation culture and administrative participation, as planned in the studies of administrative reform and based on the assumption that democratic participation is the fundamental value for the local governments. In order for a better analysis of the current situations of these notions, it is seemed appropriate to make a public survey which is one of the methods of the field research. In this context, the development of participation culture at the local level is comparatively analyzed by preferring Eskişehir, one of the richest provinces in terms of local government tradition in Turkey, and Balıkesir which gained the status of Metropolitan Municipality with the law numbered 6360. In the research, two distinct surveys were carried out with the citizens residing in centers of these cities and workers of the Eskişehir and Balıkesir Metropolitan Municipalities. In this regard, the dimensions of the participation culture are revealed by reflecting the perspectives of both service providers and beneficiaries. In parallel with the increasing demand for new participation mechanisms in the social and managerial context for the purpose of local democracy, the study is expected to contribute to the need for the studies conducted in this direction.