Kadınların oy verme davranışlarını etkileyen sosyal ve ekonomik faktörler: Trabzon ili Ortahisar ilçesi örneği 2019
A study on the social and economical factors which affect the voting behaviour of women: The sample of Trabzon province, Ortahisar district 2019
- Tez No: 607908
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHEB MOHAMMADİ GHANBARLOU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Seçmenler, Oy Verme Davranışları, Siyasal Katılım, Sosyal ve Ekonomik Faktörler, Female Voters, Voting Behaviour, Political Participation, Social and Economical Factors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kadın seçmenlerin oy verirken nelere dikkat ettiği, nelerden etkilendiği sadece siyasi mecrada değil, sosyolojik etkilerinin anlaşılması ve literatüre katkısı açısından da önemlidir. Bu araştırmada kadın seçmenlerin oy verme davranışını sergilerken etkilendiği sosyal ve ekonomik faktörleri incelemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda kadın seçmenlerin sosyal ve ekonomik açıdan sınırlanmış ya da sınırlanmamış olmalarının oy verme davranışı üzerine etkisi tartışmanın konusunu meydana getirmektedir. Kadın seçmenlerin eğitim durumu, gelir durumu, meslekte uzmanlaşma arasında bir ilişki olup olmadığı ve kadın seçmenlerin oy kullanırken özgür bir tutum sergileyip sergilemedikleri arasındaki ilişki çalışmanın temel sorusunu oluşturmuştur. Bu bağlamda ana hipotezlerin ilki sosyal ve ekonomik açıdan sınırlanmamış olan kadın seçmenlerin siyasal katılma biçimlerine ve siyasi yaşama yoğun bir şekilde katılım gösterdiği; ikincisi ise sosyal ve ekonomik açıdan sınırlanmış olan kadın seçmenlerin siyasi parti seçimlerinin eşleri tarafından yapılmakta olduğu şeklinde belirlenmiştir. Araştırmada örneklem olarak Trabzon İli Ortahisar İlçesi Kemerkaya ve Yenicuma Mahallelerinde yaşayan evli ev kadınları ile Trabzon Türk Telekom Bölge Müdürlüğünde çalışan evli kadınlar seçilmiştir. Bu seçilen örneklem üzerinde anket yapılmış ve oluşturulan hipotezler sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
The points female voters are careful about and the factors from which they are affected while casting a vote is not only an important issue for the sake of its understanding of politics, but also for the understanding of its sociological effects and its contribution to literature. The aim of this study is to examine the social and economical factors which affect the voting behaviour of female voters. In this regard, the effect of female voters on voting behaviour in the case of being restricted socially and economically or not generates the main topic of the argument. The main question of the study is whether there is a connection between the education level, economical income status, vocational specialization of female voters and them behaving freely or not while casting their votes. In this respect, the first of the two hypotheses has shown that the female voters who are not socially and economically restricted take part actively in the political participation and politics; and the second hypothesis has revealed that the decisions of female voters who are socially and economically restricted are made by their husbands and families. The married housewives living in Kemerkaya and Yenicuma Districts of Trabzon Province and the married employed women working for Trabzon Turk Telekom Regional Directorate have been selected as samples in this research. The hypotheses which are created by conducting a poll on these samples have been tested.