Gaziantep ilindeki Suriyeli kadın mültecilerin doğurganlık örüntüleri
Fertility patterns of Syrian refugee women living in Gaziantep
- Tez No: 607909
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu Göç, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Feminizm, Doğum, Sağlık Hakkı, Forced Migration, Woman, Gender, Feminism, Birth, Right to Health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
2011'den sonra Suriye'deki savaş, 4.6 milyon insanı zorlu yerinden etti ve mülteci haline getirdi. Bu zorunlu göçle birlikte Türkiye dünyada en fazla Suriyeli mülteci bulunan ülke konumuna geldi. Şu anda Gaziantep, Türkiye'de Suriyeli mülteci nüfusunun en yoğun olduğu ikinci kenttir. Bu demografik yoğunluğa rağmen, Gaziantep'teki Suriyeli mültecilere dair çalışmalar çok belirgin şekilde belirli konulardan oluşmaktadır. Kadın sağlığı ihmal edilen konulardan biridir. Bu çalışmada, Gaziantep'te yaşayan ve en az bir doğumlarını Türkiye'de yapmış, 23 Suriyeli mülteci kadınla görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler için, Gaziantep kentinin çeşitli mahallerinde yaşayan ve farklı sosyo-ekonomik gruplardan gelen kadınlar seçilmiştir. Bu çalışmada göç sürecini istatistiksel bilgiler dışında kadınların kendi söylemleri ile bu süreci nasıl yaşadıkları ve başka bir ülkede doğum yaparken bu sürece nasıl karar verdiklerini feminist perspektif çerçevesinde ve toplumsal cinsiyet odaklı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Kadınlar göç etmeden önce de ataerkil bir yapı içerisinde olmakla birlikte göç ettikten sonra da yeni geldikleri yerlerde, mülteci, kadın olmaktan dolayı daha dezavantajlı konuma düşmüşlerdir. Dil engeli ve ayrımcılık önemli bir sorun olarak tespit edilmiştir. Görüşmeler sonucunda doğurganlığın; evlilik yaşı, eğitim ve çalışma durumu, ekonomik nedenler ve geldikleri yerlerde kent ya da kırsalda yaşama gibi etmenlerce etkilendiği görülmüştür. Kadınlar aile temelinde değerlendirildikleri için anne veya eş olarak kodlandırıldıklarından dolayı kadın olarak var olmalarının zor olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Starting from 2011, the Syrian civil war caused 4,6 million people to flee and become refugees in other countries. Due to this migration, Turkey become the country hosting the highest number of refugees in the world. Gaziantep has the second highest number of Syrian refugees in Turkey. For this dissertation, a quantitative research has been conducted with 23 Syrian refugee women living in Gaziantep. The women has given birth to at least one child in Gaziantep. The interview form is consisted of 32 questions and is semi-structured. For interviews, the women are selected from a variety of neighborhoods and socioeconomic status. An interpreter facilitated the interviews when there was no common language spoken between the interviewee and researcher. Women's statements, decision making, and their experiences related to birth given in a foreign country have been attempted to evaluate with feminist perspective and gender focused point of view. Women living in a patriarchal culture before the migration found themselves more disadvantaged due to being a women refugee and gender roles in the new location. Language barrier and discrimination are found as significant issues. Results showed that fertility has been affected by marriage age, education level, employment, economic reasons and the urban status of departure location in Syria. Woman is coded as mother or wife in the family; thus it has been found difficult for them to become an independent woman.