Cinsel çekicilik unsuru içeren reklamlar: Göçmen kadın TV izleyicilerine yönelik tutum değerlendirmesi
Ads that contain sexual attraction: Migrant women's TV viewers attitude assessment
- Tez No: 568999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM OĞUZ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İşletme, Public Relations, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, tüketici davranışları, cinsel çekicilik, göçmenler, göçmen kadın TV izleyicileri, Commercial, consumer behavior, sexual appeal, migrant, women migrant TV-watchers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüz teknoloji toplumunun en önemli unsurlarından biri şüphesiz reklamlardır. Tüketiciler gün içerisinde yüzlerce defa reklamlara maruz kalmaktadırlar ve hangi reklamların daha iyi algılanacağı ve hatırlanacağı o reklamın başarısını doğrudan etkilemektedir. Nasıl ki reklam verenler kendi ürünlerini satmak için rekabet ediyorlarsa, reklamlar da daha etkin olabilmek için kendi içlerinde rekabet etmektedirler. Cinsellik, reklam etkinliğini arttırmak amacı ile sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Bu tekniğin en sık kullanılan şekli ise kadın bedeninin cinsel çekicilik unsuru olarak sergilenmesidir. İnsan doğası gereği cinsellik odaklı bir varlıktır fakat toplumsal kurallar cinselliğin bastırılmasına yol açmaktadır. Her ne kadar bastırılmaya çalışılsa da cinsellik daima dikkat çekici olmaktadır. Bunun farkında olan reklamcılar ise cinselliği reklamlarında kullanmaktadırlar. Kadın bedeninin cinsel çekicilik unsuru olarak sergilenmesi, birçok tartışma sebep olmuş olmasına karşın halen sıklıkla kullanılmaktadır. Bu da göstermektedir ki her ne kadar aksi görüşler olsa da cinsellik reklam etkinliğini arttırmaktadır. Bu çalışmada da ülkemizde Gaziantep ilinde ikamet eden Suriyeli göçmen kadın televizyon izleyicilerinin cinsel içerikli reklamlara, bu reklamlarda sunulan markalara ve reklamlarda rol alan kişilere karşı tutumları incelenmiştir. Çalışma sonucunda, literatürde sunulan diğer çalışmaların paralelinde olarak, kadın mültecilerin cinsel içerikli reklamlara olumsuz tutumlarının olduğu fakat sunulan markaya karşı tutumlarının genellikle nötr (yansız) olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların cinsel çekicilik içermeyen reklam izleyenlerin tutumlarının cinsel çekicilik içeren reklamları izleyenlere göre, daha olumlu tutumlara neden olduğu saptanmıştır. Çalışmanın ilgili literatür bağlamında ele alınışı ve örneklem evreni açısından özgün olması nedeniyle, araştırmacılara rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important elements of today's technology society is undoubtedly advertising. Consumers are exposed to ads hundreds of times a day, and which ads will be better perceived and remembered will directly affect the success of that ad. Just as advertisers are competing to sell their own products, the ads also compete within themselves to be more effective. Sexuality is a technique frequently used to increase advertising effectiveness. The most commonly used form of this technique is the display of the female body as a sexual attraction. Human being is by nature a sexual orientation, but social rules lead to the suppression of sexuality. Although it is tried to be suppressed, sexuality is always remarkable. The advertisers who are aware of this use sexuality in their advertisements. The display of the female body as an element of sexual attractiveness is still frequently used, although many controversies have been caused. This shows that even though the opposite views, sexuality increases the effectiveness of advertising. In this study, the attitudes of Syrian migrant female television viewers living in Gaziantep in our country towards sexual content advertisements, the brands presented in these advertisements and the people in the advertisements were examined. As a result of the study, in parallel with other studies presented in the literature, it was determined that women migrant have negative attitudes towards sexual content advertisements, but their attitudes towards the presented brand are generally neutral (neutral). It has been found that the attitudes of the participants who did not include sexual attraction attracted more positive attitudes than those who watched advertisements containing sexual attraction. It is thought that the study will guide the researchers, because it is original in the context of the relevant literature and in terms of the sample universe.