Gaziantep'teki Suriyeli sığınmacıların Türk eğitim sistemine entegrasyonunda yaşanan sorunlara ilişkin STK'ların görüşleri ve çözüm önerilerinin incelenmesi
Investigation of NGOs' views on solutions and solution proposals in the integration of Syrian refugees in the Turkish education system in Gaziantep
  1. Tez No: 612561
  2. Yazar: YUSUF TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Suriyeli sığınmacılar, Sivil toplum kuruluşu yöneticisi, integration, Syrian Refugees, NGOs‟ Managers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde ve Sosyal Hayatta Sivil Toplum Örgütlenmeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada, savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmek zorunda kalan ve Gaziantep'e yerleşen Suriyeli sığınmacıların Türk eğitim sistemine entegrasyonunda yaşanan sorunlara ilişkin sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin görüşlerini ve çözüm önerilerini incelenmek amaçlanmıştır. Araştırma modeli durum çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma evrenini, Gaziantep ilindeki sivil toplum kuruluşu yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Gaziantep ilindeki 12 sivil toplum kuruluşu yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmada verilerinin toplamasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinin kullanılmasına karar verildikten sonra araştırmacı tarafından bir“Yönetici Görüşme Formu”geliştirilmiştir ve katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Suriyeli öğrencilerin eğitim sürecinde yoğun olarak en çok dil problemi yaşadıkları ortaya çıkmaktadır. Suriyeli öğrencilerin eğitim sürecinde yaşadığı problemlere ilişkin çözüm önerisi olarak en çok da dil eğitimine yönelik belirtilmiştir. Suriyeli Sığınmacıların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunda sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin büyük çoğunluğu Suriyeli öğrenciler için Türkçe dil eğitiminin yeterli olmadığını belirtmişlerdir. Suriyeli öğrencilerin dilsel entegrasyonu konusunda yapılan çalışmalar değerlendirmesinde sivil toplum örgütlerinin yarısına yakınının dil eğitimi çalışmalarının olduğunu ifade etmişlerdir. Türk öğrencilerin Suriyeli öğrencilere yönelik çoğunlukla ayrımcılık tutumunda oldukları tespit edilmiştir. Türk öğrenciler ile Suriyeli öğrencilerin kaynaşması için sosyal, kültürel, sportif etkinlikler ve eğitimler düzenlenmesi, ırkçı söylemlerden uzak durulması gerektiği önerilmiştir. Uyum aktörlerinin (kamu kurumları, politika yapıcılar, STK'lar) Suriyeli öğrencilerin uyumuna yönelik yaptığı faaliyetlerin olumlu olduğu ifade edilmiştir. Yapılan faaliyetlerin en çok uyum çalışmaları, sonra da dil eğitimi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate that opinions and solution proposals of NGOs' managers related to the integration problems in the Turkish education system of Syrian refugees who had to come to Turkey and settled in Gaziantep because of the war. The research model is case study. The study universe of the research consists of Non-Governmental Organization managers in Gaziantep. The sample of the study consists of 12 Non-Governmental Organization managers in Gaziantep province. After the decision was made to use the semi-structured interview technique in the collection of the data in the research, an“Executive Interview Form”was developed by the researcher and the“Personal Information Form”developed by the researcher was used to determine the personal characteristics of the participants. As a solution proposal for the problems Syrian students face during the education process, it is stated mostly for language education. In the integration of Syrian Refugees into the Turkish Education System, the vast majority of non-governmental organizations stated that Turkish language education was not sufficient for Syrian students. In the evaluation of the studies on the linguistic integration of Syrian students, they stated that almost half of the non-governmental organizations have language education studies. It was determined that Turkish students mostly have discrimination attitude towards Syrian students.It was stated that the activities of integration actors (public institutions, policy makers, NGOs) towards the adaptation of Syrian students are positive. It was determined that the activities carried out were mostly adaptation studies and then language education.