Hakkâri İl Müftülüğü hutbelerinde kullanılan hadislerin tahric ve tahlili (2015-2016)
Narrates and analysis of the hadiths used on fridays from Hakkâri province (2015-2016)
- Tez No: 608115
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAİT UZUNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Diyanet İşleri Başkanlığı, Hutbe, Hutbe Komisyonu, Hitabet, İrşad, Tahric, Religion, Presidency of Religious Affairs, Sermon, Sermon Commission, Oratory, Irshad, Narration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışmamız giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde; Diyanet işleri Başkanlığı ve hutbelerin mahiyeti ve tarihi konuları üzerinde durulmuş, Diyanet işleri Başkanlığı'nın kısa bir tarihçesi ve teşkilat yapısı açıklanmıştır. Ayrıca geçmişten günümüze kısaca hutbeler irdelenmiştir. İkinci bölümde Diyanet işleri Başkanlığı Hakkâri İl Müftülüğünce 2015-2016 yıllarınca hazırlanan hutbelerde geçen hadislerin tahric ve tahlili yapılmıştır. Hadislerin kaynağı gösterilmiş, tercüme ve tahlili yapılmıştır. Üçüncü bölümde; hutbelerde kullanılan hadislerin kullanım yöntemi ve genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmamız sonuç ve bibliyografya kısmıyla neticelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of introduction and three parts. In the first chapter; It focuses on the Directorate of Religious Affairs and the quality and history of khutbah A brief history and organization of the Directorate of Religious Affairs have been explanained. Moreover, the sermons were examined briefly from past to present. In second chapter, it mentions the hadiths that prepared in 2015-2016 by the Directorate of Religious Affairs from Hakkari. The source of the hadits has been illustrated. Haddiths have been translated and analyzed. In the third chapter; method of using hadiths on Friday was evaluated and a general asseement mere made. Our study has resulted in conclusions and bibliography.