Kur'an'da ulemâ kavramı
Ulama concept in the Qur'an
- Tez No: 608116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAĞIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, ulemâ, ilim, ilim ehli, Tafsir, ulama, knowledge, scholars
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kur'ân-ı Kerim'in daha iyi anlaşılması için çeşitli tefsir çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar konunun mahiyetine göre farklı yöntemlerle yapılmıştır. Bu yöntemlerden bir tanesi de Kur'ân'daki bir kavramı ele alma, bu kavramı genişçe inceleme ve değerlendirme şeklindedir.“Kur'ân'da Ulemâ Kavramı”adlı bu çalışmamızda“Ulemâ”kavramı konulu tefsir metoduyla incelenecektir.“Ulemâ”, Kur'ân'ın birkaç yerinde değişik şekillerde geçmektedir. Bu kavram, tarih boyunca bütün semavi dinlerde ve cahiliye döneminde de onu karşılayan ya da o misyonu taşıyan kesimlere verilen bir isim ve unvandır. Söz konusu semavi dinlerin temel eserlerinde“ulemâ”kavramını karşılayan terimler geçmektedir. Çalışmada“ulemâ”kavramının mahiyeti,“ulemâ”nın İslam inancındaki yeri ve misyonu ve diğer dinlerle karşılaştırması yapılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda İslamiyette, Yahudilikte ve Hıristiyanlıkta ve özet bir şekilde cahiliye döneminde ulemânın rolü üzerinde durulmuştur. Kurân'da“ulemâ”kavramının geçtiği yerlerde sadece İslam âlimlerinden bahsedilmemekte önceki ümmetlerin âlimlerinden de bahsedilirken bu kavram kullanılmaktadır. Kur'ân'daki ondört âyette“ulemâ”, ilim ve ilim kelimesinin türevleri üzerinde durulmuştur. Bu kavramı ele almamızın sebebi ümmetin önderleri olan ulemâyı ve kendilerinde olması gereken özellikleri açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
Many tafsirstudieshave beendeveloped for a better understanding of sacred book, the Qur'an. Thesestudies have been carried out in different methods as required by the subject. One of these methods is to consider a concept in the Qur'an, to examine and evaluate this concept extensively. Inthisstudy,“Ulama Concept in the Qur'an”,will be analyzed withthe tafsir method. The“ulama”is mentioned in someparts of the Qur'an in different forms. Throughout history, in the period of divine religions and the jahiliyyah (period of ignorance), the concept of ulama is a name and a nickname given to the people who take on the mission. In the basic works of divine religions, there are terms that related to the concept of ulama. In this research, it is tried to make a comparison of the mission and place of the ulama on Islamic faith, its concept and its nature with other religions and the role of the Ulama in Islam, Judaism, Christianity and briefly Jahiliyyahhas been studied. Ulamaconcept is used not only in the Islamic scholars but also the scholars of the previous ummah. Some of the verses in the Qur'an,“ulama, science and science derivatives”are emphasized. The reason we consider this concept is toexplain the ulama, the leaders of the ummah, and the characteristics of the ulama.