Katı atıklardan enerji üretimi: Hakkari il örneği
Energy generation from solid waste: The case of Hakkâri province
  1. Tez No: 873134
  2. Yazar: BAHATTİN YAKIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Hakkâri, depo gazı, yenilenebilir enerji, katı atık
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Dünyada ve ülkemizde artan nüfus ve gelişen sanayi ile beraber atık miktarında da artış söz konusudur. Dünyada çevresel krize neden olan ve ekosistem için tehdit oluşturan atıklar, insanlığın temel ihtiyaçlarından olan enerji üretimini karşılamak amacıyla değerlendirilmeye başlanılmıştır. Küreselde atıkları sorun olmaktan çıkararak bir fırsat hammaddesi olarak enerji dönüşümünde değerlendirme çalışmaları yaygın şekilde devam etmektedir. Dünyada enerji taleplerinin karşılanmasında yenilenemeyen enerji kaynaklarının yetersiz kalması nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim hızlı bir trende girmiştir. Bu çalışmada katı atıklar incelenerek dünyada ve ülkemizde atık yönetimi ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Katı atıkların değerlendirilme aşamalarında öne çıkan yöntemlerden biri enerji geri kazanımıdır. Küreselde ve ülkemizde enerji hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Hakkâri ilinde yapım aşamasında olan düzenli atık depolama sahası ile bütünleşik enerji üretimi teknik açıdan değerlendirilmiştir. Hakkâri ili sınırları içinde ortaya çıkan katı atık miktarı, düzenli depolama sahasında çıkabilen depo gazı ve enerji üretimine geri kazanılması için öngörülen gaz miktarı hesaplanmıştır. Öncelikle Hakkâri'nin gelecekteki nüfusu iller bankası yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Hakkâri'nin kişi başı günlük ortalama katı atık miktarından yola çıkarak yıllık toplam atık miktarı bulunmuştur. Atık miktarı verisi kullanılarak ABD Çevre Koruma Ajansı (USEPA) tarafından geliştirilen LandGEM matematik modeli ile de gaz miktarı tahmin edilmiştir. Tahmin sonucu geri kazanımı sağlanan gazın içten yanmalı motorlarda yakıldığında elektrik üretim potansiyeli hesaplanmıştır. Ayrıca enerji üretim tesisi maliyet kalemlerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increasing population and developing industry both globally and in our country, there is also an increase in the amount of waste. Waste that causes environmental crises worldwide and poses a threat to ecosystems has begun to be evaluated for the purpose of meeting basic needs of humanity for energy production. Efforts to transform waste into energy, turning it from a problem into an opportunity, are widely ongoing globally. Due to the insufficient capacity of non-renewable energy sources to meet the world's energy demands, there has been a rapid trend towards renewable energy sources. In this study, solid waste was examined, and a general assessment of waste management both globally and in our country was made. One of the prominent methods in the evaluation stages of solid waste is energy recovery. General information about energy both globally and in our country is provided. The integrated energy production, technically evaluated with the construction phase of the sanitary landfill site in Hakkari province, has been assessed. The amount of solid waste generated within the borders of Hakkari province, the amount of landfill gas that can be generated in the sanitary landfill site, and the amount of gas anticipated to be recovered for energy production have been calculated. Firstly, the future population of Hakkari was calculated using the method of the provincial bank. Starting from the per capita daily average solid waste amount in Hakkari, the total annual waste amount was determined. Using the waste amount data, the gas amount was also estimated using the LandGEM mathematical model developed by the United States Environmental Protection Agency (USEPA). The potential electricity generation when the recovered gas is burned in internal combustion engines was calculated based on the estimation result. Additionally, the cost items of the energy production facility are also included. Key Word: Hakkâri, landfill gas, renewable energy, solid waste