İlham ile ilgili rivayetlerin tahlili
Analysis of narration about inspiration
  1. Tez No: 696079
  2. Yazar: ABDULLAH USAME KORKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS CANİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İnformation, Inspiration, Islamic Sciences, Kashf, Narration, Revelation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
İslam kaynaklarında ilhâm bilgisinin varlığı, vukuû ve bilgi değeriyle ilgili birçok değerlendirme yapılmış, neticede bu noktada muhtelif tartışmalar meydana gelmiştir.“Allah tarafından bir kısım bilgi, düşünce veya meyillerin varlıklara ilka' olunması”şeklinde tanımlanan ilhâm kavramına benzer olarak literatürde,“Keşf, Hads, Basiret/Feraset, Ledün, Vârid, Marifet”gibi birçok kavrama yer verilmiştir. Ayrıca ilhâm kavramının vahiy kavramıyla da bir anlam ilişkisi bulunmaktadır. İslami İlimler alanında güvenilir bilgi kaynakları“akıl, duyular ve haber-i sadık”şeklinde tayin edilmiştir. Bunlara ek olarak sûfilerin büyük bir bölümü bazı noktalarda ilhâm bilgisini güvenilir bir kaynak olarak kabul etmişlerdir. Hatta bir takım kişiler ve ekoller bu görüşü daha da ileri götürerek ilhâm bilgisini vahiy bilgisi gibi muteber saymışlardır. Bunların dışında kalan cumhur ulema tarafından ilhâm bireylerin kendileri için“kontrollü kullanılabilecek yardımcı bilgi”olarak kabul edilmiştir. Ayrıca Kur'an ve sünnetle mukayese edildiği takdirde“içtihad bilgisi”gibi sadece tecrübe yaşayan kişiyi bağlayacağı belirtilmiştir. Ulemanın ortaya koydukları bu görüşlerin delillendirmelerinin arka planında başta bazı ayetler olmak üzere, Hz. Peygamber'den ve sahabeden aktarılan rivayetler de bu konudaki açıklamalara temel olmuştur. Kaynaklarda doğrudan“ilhâm”lafzının yer aldığı veya mana olarak ilhâmın kastedildiği birçok rivayet mevcuttur. Rivayetlerin içerisinde muteber kabul edebileceğimiz nakiller olmakla beraber, ihtiyatla yaklaşılması gereken rivayetlerde mevcuttur. Rivayetlerin anlam muhtevalarında Peygamberlere yapılan ilhâmların bireyler için sahih bilgiler ifade ettiği görülmektedir. Bunun dışında kalan ilhâmların ise genel-geçer bir bilgi ifade etmediği anlaşılmaktadır. Anahtar Kavramlar: Bilgi, İlhâm, İslami İlimler, Keşf, Rivayet, Vahiy
Özet (Çeviri)
Many evaluations have been made about the existence, occurrence and value of knowledge of inspiration in Islamic sources, and as a result, various debates have occurred at this point. Similar to the concept of inspiration, which is defined as“the initiation of some knowledge, thoughts or inclinations into beings by Allah”, many concepts such as“Kashf, Hads, Prudence/Foresight, Ledun, Vârid, Merit”are included in the literature. In addition, the concept of inspiration has a meaning relationship with the concept of revelation. Reliable sources of information in the field of Islamic Sciences are designated as“reason, senses and faithful news (message of prophets)”. In addition to these, most of the Sufis accepted the knowledge of inspiration as a reliable source at some points. In fact, some people and schools have taken this view even further and considered the knowledge of inspiration as valid as the knowledge of revelation. Apart from these, it has been accepted as“supplementary information that can be used in a controlled way”for the inspired individuals by the ulama. In addition, it is stated that if compared with the Qur'an and the Sunnah, it will only bind the person who has experienced it, like“ijtihad knowledge”. In the background of the proofs of these views put forward by the ulama, especially some verses and the narrations conveyed from the Prophet and the Companions have also been the basis for the explanations on this subject. There are many narrations in the sources that the word“ ınspiration”is directly included or the meaning of inspiration is meant. Although there are transmissions that we can accept as reliable among the narrations, there are narrations that should be approached with caution. In the semantic content of the narrations, it is seen that the inspirations made to the Prophets express authentic information for individuals. It is understood that the inspirations other than this do not express a general-valid information.