Teknoloji ve tasarım dersine yönelik bilişim teknolojileri ile desteklenmiş öğretim programının geliştirilmesi ve öğrenci öz yeterliklerine etkisinin incelenmesi
The development of a teaching program supported by information technologies for the technology and design course and investigation of the students' self efficacies
- Tez No: 608274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji ve tasarım, eğitim programı, öz yeterlik, kodlama, program geliştirme, Technology and design, education program, self-efficacy, coding, program development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu araştırma, teknoloji ve tasarım dersinde bilişim teknolojileri uygulamaları ile desteklemiş bir öğretim programının geliştirilmesi, uygulanması ve öğrencilerin öz yeterlik algılarına etkisinin sınanmasını kapsamaktadır. Bu amaçla, yedinci sınıf teknoloji ve tasarım dersindeki“Geometrik şekilller”,“Boyutlar ve açınımlar”ve“İnovasyon”öğrenme alalarında öğrenci ihtiyaçları ve öğretmen görüşleri dikkate alınarak bir ünite programı oluşturulmuştur. Bu çalışmanın deneysel boyutu karma araştırma modelinde sıralı-açıklayıcı desende tasarlanmıştır. Araştırmanın nicel kısmı ön test son test kontrol gruplu seçkisiz deneysel desende, nitel kısmı ise görüşme tekniği kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma grubu, Kuzey Kıbrıs Lefkoşa'da bulunan 2016-2017 eğitim-öğretim yılı Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu yedinci sınıf öğrencileridir. Nicel verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen“Teknoloji ve Tasarım Dersi Öz Yeterlik Algısı Ölçeği”ile; nitel verilerin toplanmasında ise teknoloji ve tasarım dersi için hazırlanan“Öğretim Programına Yönelik Nitel Araştırma Soruları”yarı yapılandırılmış görüşme formları olarak kullanılmıştır. Toplanan nicel verilere ilişkili ve ilişkisiz örneklemler t testi, Cohen's d etki büyüklüğü katsayısı, iki yönlü varyans analizleri, nitel verilere ise içerik analizi uygulanmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan öğretim programının uygulandığı öğrencilerin teknoloji ve tasarım dersi öz yeterlik algılarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bunun yanısıra, geliştirilen öğretim programının uygulandığı öğrencilerin nitel araştırma sorularına verdikleri cevaplardan v öğrencilerin derse yönelik olumlu tutum sergiledikleri, bilişsel düşünme becerilerini ve sosyal becerilerini verimli şekilde kullanabildikleri nitel verilere uygulanan içerik analizi yoluyla ortaya çıkarılmıştır. Buradan hareketle geliştirilen öğretim programının öğrencilerin bu derse yönelik öz yeterlik algıları üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research involves the development and implementation of a curriculum supported by IT applications in technology and design courses and testing the impact of students on self-efficacy perceptions. For this purpose, in the seventh grade technology and design courses“are geometric shapes”,“Dimensions and developments”and“Innovation”taking into account the needs of students and teachers opinions learning programs receiving unit is formed. The experimental dimension of this study was designed in a sequential-explanatory pattern in the mixed research model. The quantitative part of the study was carried out in the experimental design with the pre-test posttest control group and the qualitative part was used by the interview technique. The study group is seventh grade students of Şehit Hüseyin Ruso Secondary School in 2016-2017 academic year in North Cyprus Nicosia. The Technology and Design Course Self-Efficacy Perception Scale developed by the researcher was used to collect quantitative data; For qualitative data collection,“Qualitative Research Questions for Curriculum”prepared for technology and design courses were used as semi-structured interview forms. Related and nonrelated samples t test, Cohen's d effect size coefficient, two-way analysis of variance, and content analysis were used for qualitative data. It was determined that the technology and design lesson self-efficacy perceptions of the students who applied the curriculum prepared by the researcher were significantly different than the control group. In addition to this, it is revealed from the students' qualitative research questions for curriculum that they show positive attitudes towards the course and they can use and social skills efficiently. It was concluded that the curriculum developed in this way has a positive effect on students' self-efficacy perceptions.