Kur'ân'da olumlu ve olumsuz genç prototipleri
Positive and negative young protips in the Qur'an
- Tez No: 608315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Genç, Prototip, Gençlik, Qur'an, Young, Protip, Youth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada Kur'an-ı Kerim'de bahsi geçen olumlu ve olumsuz genç prototipleri anlatılmıştır. Kur'an-ı Kerim'in genç ve gençlik kavramlarına getirdiği anlam tarihsel süreç içinde değerlendirilerek ifade edilmiştir. Tarihsel süreçte gençlik kavramına yüklenen manaları ortaya koyabilmek için hadislerden yararlanılmıştır. Kur'ân-ı Kerim'de genç olarak nitelendirilen peygamber ve diğer insanların olumlu ve olumsuz davranışları somut örneklerle açıklanmıştır. Bu davranış kalıplarının temel hedefi Kur'ân'ın tarif ettiği gibi bir gençlik prototipi oluşturmaktır. Eserde nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Temel olarak ilk dönem tefsir kaynaklarından büyük ölçüde yararlanılmıştır. Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin indiği toplumdaki insanların psiko-sosyal halleri, inanç ve gelenekleri onu anlamda dikkate alınması gereken önemli unsurlardır. Bu sebeple Kur'ân'ı Kerim'le ilgili olsun olmasın psikoloji, sosyoloji, ve pedagoji eserlerinden de faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, positive and negative young protips mentioned in the Qur'an are explained. The perspectives of the Qur'an on the concepts of youth are explained by evaluating in the historical process. The hadiths have been examined in order to be able to reveal the perceived dimensions of youth in the historical process. The positive and negative behaviors of the prophet and other people described as young in the Qur'an have been indicated with concrete examples. It is stated that the main objective of describing these behaviors is to create a youth model as described by the Qur'an. Qualitative research methods have been used in the study. Fundamentally, it has been mostly profited by the first period interpretation sources. The psycho-social states, beliefs and traditions of the people in the society where the verses of the Qur'an were received are the important elements that should be considered to understand it. For this reason, the psychological, sociological, and pedagogical studies have been examined whether they are related to the Qur'an.