II. Abdülhamid dönemi sergi çalışmalarına bir örnek: 1891 Darülaceze Sergisi
An example to exhibitions in Abdulhamid II. Era: 1891 Dârülaceze exhibition
- Tez No: 608326
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Dârülaceze, Sergi, II. Abdülhamid, İstanbul, Dârülaceze, Exhibition, II. Abdülhamid, of İstanbul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
1877 – 78 Osmanlı – Rus Savaşı'ndan sonra Rumeli'de Osmanlı'nın elinden çıkan bölgelerden İstanbul'a yapılan göçler sonucunda, İstanbul'da yaşam düzeni bozulmuş; her yer dilencilerle dolmuştur. Dilenciliğin engellenmesi için bazı girişimlerde bulunulmuştur. Şura-yı Devlet Tanzimat Dairesi'nin 7 Eylül 1886 tarihli mazbatası ile dilenciliğin yasaklanması ve bir Dârülaceze açılması fikri ortaya atılmıştır. Açılması düşünülen Dârülaceze'nin masraflarının bir kısmını tedarik etmek üzere 1891 yılında“Dârülaceze Sergisi”düzenlenmiştir. Sultan II. Abdülhamid öncülüğünde, 16 Temmuz 1891'de Beyoğlu'nda Noradunkyan Efendi'nin hanesinde düzenlenen serginin hazırlıkları dört ay sürmüştür. Serginin en büyük bağışçısı Sultan Abdülhamid olmuştur. Padişahın 10 bin lira nakit yardımının yanı sıra 7 bin lira kıymetindeki değerli eşyalarını müzayede usulü ile sergiye bağışlaması sergiye katılımı arttırmıştır. Sergiye katılım İstanbul ile sınırlı kalmamış, bütün vilayetlerden her türlü kumaş ve dokumalar sergide yerini almıştır. Bursa ve Halep'in kumaşları, Kütahya'nın çinileri, Uşak ve Gördes halıları, Ankara Sofu'nun yanı sıra Simkeşhane'nin sırma ve klabdanları da teşhir edilen ürünler arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
After the Ottoman-Russian War of 1877 - 78, as a result of the emigration to Istanbul from the regions of the Ottoman Empire in Rumelia, the order of living in Istanbul was disrupted; the streets were full of beggars. Some attempts have been made to prevent begging. With the enactment of Council of State's Tanzimat Office dated September 7, 1886, the idea of banning begging and opening a Dârülaceze was put forward. The Dârülaceze Exhibition was held in 1891 to provide a portion of the expenses of the Dârülaceze, which was planned to be opened. The exhibition, which was organized under the leadership of Sultan Abdulhamid II, on 16 July 1891 in the house of Navrodikyan Efendi in Beyoğlu, took four months. The biggest donor of the exhibition was Sultan Abdülhamid. In addition to ten thousand pounds of cash assistance of the sultan, the donation of his valuable items worth 7 thousand pounds to the exhibition by auction procedure increased the participation in the exhibition. Participation in the exhibition was not limited to Istanbul, and all kinds of fabrics and weavings from all provinces were included in the exhibition. Bursa and Aleppo fabrics, Kütahya's tiles, Uşak and Gördes carpets, Ankara's Sofu, as well as Simkeşhane's glazing and klabdan are among the products exhibited.