Yoksulluğun azaltılmasında refah devleti aracı olarak temel gelir kavramı
The concept of basic income as a welfare state tool in poverty reduction
  1. Tez No: 608327
  2. Yazar: ÖZLEM KARDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Gelir, Yoksulluk, Refah Devleti, Sosyal Yardım, Basic Income, Poverty, Welfare State
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İçinde yaşadığımız ekonomik sistemin işlevlerinde ve ekonomik güçlerle toplumdaki bireyler arasındaki ilişkilerde büyük bir değişim meydana gelmektedir. Küreselleşme, teknolojik gelişmeler, istihdam yaratmayan ekonomik büyüme, çalışma hayatındaki mevcut durumunun sürdürülemez oluşu ve daha birçok sebeple eşitsizlikler ve güvencesizlikler artmıştır. Tüm bu yaşanan gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizlikleri ile etkin bir biçimde mücadele edebilmek için ekonomideki dinamizmi kırmadan, sosyal haklara ve bireysel yaşam kalitesine vurgu yaparak çözüm arayan yeni bir anlayışın inşasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede sosyal koruma sistemi içerisinde bir çözüm önerisi olarak yer alan temel gelirin mevcut duruma bir çare olması ümit edilmektedir. Böylece toplumun bir parçası olan tüm bireylere, herhangi bir sınırlama olmadan, sadece toplumun bir ferdi olmaları sebebiyle periyodik olarak bir nakdin düzenli olarak ödenmesi özelliği taşıyan temel gelir kavramı ele alınmıştır. Temel gelir kavramı ayrıca sosyal güvenlik sistemlerinin bütün dünyada karşılaştığı zorlukların dönüşümü ile yakından ilgilidir. Bu çalışmada yoksulluğun azaltılmasında refah devleti aracı olarak temel gelir kavramını ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
There is a big change in the functions of the economic system we live in and the relations between the economic forces and the individuals in the society. Inequalities and insecurities have increased due to globalization, technological developments, economic growth that does not create employment, unsustainable current situation in working life, and many other reasons. In order to effectively combat poverty and income inequalities resulting from all these developments, a new understanding is needed to be solved by emphasizing social rights and individual quality of life without breaking the dynamism in the economy. In this context, it is hoped that the basic income included in the social protection system as a solution offer a solution to the current situation. Thus, all individuals who are a part of the society, without any limitation, just because they are a member of society periodically paid cash in a periodic feature of the basic income concept is considered. The concept of basic income is also closely related to the transformation of the challenges facing social security systems around the world. In this study, the concept of basic income as a means of welfare state in poverty reduction is discussed.