Kişiliğin korunmasında unutulma hakkı
Right to be forgotten on the protection of personality
- Tez No: 608466
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN BAŞALP YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: unutulma hakkı, kişisel veriler, veri öznesi, silme hakkı, özel hayatın gizliliği hakkı, right to be forgotten, personal data, data subject, right to delete, right to privacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Genel anlamıyla unutulma hakkı kişilere kendilerine ait verilerin silinmesini talep etme hakkı sağlamak suretiyle kişisel verileri üzerinde bir kontrol hakkı tanımaktadır. Esasında kişilik hakkının bir uzantısı olarak bazı devletlerde bir süredir kabul görmekte olan bu hak, yeni değildir. Ancak Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın 2014 tarihli Google İspanya kararı ile bir arama motoruna karşı yapılan bir başvuruda kabul görmesi bu hak açısından bir dönüm noktası olmuştur. Sonrasında Avrupa Birliği Genel Veri Koruması Regülasyonu'nda“silme hakkı”('unutulma hakkı') başlığı altında açık bir şekilde düzenlenmesi sayesinde unutulma hakkının hangi hallerde ileri sürülebileceğine açıklık getirilmiştir. Çalışmamız kapsamında öncelikle unutulma hakkının ortaya çıkış sebepleri ve tarihsel gelişimine değinilmiş sonrasında da unutulma hakkının niteliğinin ne olduğu sorusuna cevap aranmış, bu hakkın kesişen bazı mevcut haklarla ilişkisi ele alınmıştır. Devamında da unutulma hakkının son gelişmelerle birlikte uluslararası hukuk ve Türk hukukundaki yeri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In general terms, the right to be forgotten gives individuals a right to control of their own data by providing a right to request for the deletion of the data. In fact, this right has been recognized in some countries as a result of being a part of the“right of personality”. It is a milestone that, in Google Spain Case, the European Court of Justice recognized the right to be forgotten against a search engine. Afterwards, the possible applications of this right is outlined in the EU General Data Protection Regulation under the title of“right to erasure”('right to be forgotten). Within the scope of our study, first of all, the reasons for the emergence of the right to be forgotten and its historical development were mentioned then the answer to the question of the nature of the right to be forgotten was sought. Later on this study, the meaning of the right to be forgotten in international law and Turkish law with the latest developments has been examined.