A semiotic research upon the marketing communication of global fashion retail brands
Pazarlama iletişiminde küresel perakende moda markaları üzerine göstergebilimsel bir araştırma
  1. Tez No: 608467
  2. Yazar: BİLGE MAKAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GRESİ SANJE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Semiyotik, Pazarlama Araştırması, Yapısalcı Semiyotik, İşaret, Marka Pazarlama, Reklam, Semiotics, Marketing Research, Structural Semiotics, Sign, Brand Marketing, Advertisement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Markalar, müşterilerinin zihinlerinde güçlü ve kalıcı marka kimlikleri yaratmak için her zaman işaret sistemlerinden yararlanırlar. Gösterge bilimi olarak tanımlanan Semiyotik, bu işaret sistemlerinin anlaşılmasında ve çözümlenmesinde kullanılır. Ancak, markaların kullandığı işaretler ve semiyotik yaklaşım, zaman zaman tartışmaya açık bir konu haline gelebiliyor. Bu çalışma, dünya üzerindeki global moda perakendesi markalarının örnek vakalarından esinlenerek, reklam görsellerinde kullanılan işaret sistemlerini araştırmaktadır. Roland Barthes ve John Berger'in metodolojileri ile Saussure'in yapısalcı yaklaşımı kullanılarak, reklam görselleri veya pazarlama stratejilerinde yer alan bazı işaretlerin dünya üzerindeki toplumlar ve kültürler için problemli ve hatta aşağılayıcı olup olmadığı ile bu duruma sebep olan öğeler araştırılacaktır. Semiyotik, sadece görsel işaretler veya içerik analizi ile kısıtlı bir alan değildir. İşaret olarak yorumlanabilen her şey semiyotiktin aktif olarak kullanılması için bir araştırma olanağı sağlar. Pazarlama, tüketicilerin ve olası kullanıcıların zihninde devamlı bir yer edinmeye dayalı bir pratik olduğu için, pazarlamacılar da işaret sistemlerini sürekli olarak kullanırlar. Bu çalışmada Barthes ve Berger'in metodolojileri ile Saussure'in yapısalcı yaklaşımı kullanılarak, bazı reklam kampanyaları veya imajlarının kültürel düzeyde aşağılayıcı göstergeler içerdiğinin algılanabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
Brands constantly use signification and meaning creation systems to create strong and permanent identities in the minds of their consumers. Semiotics, the study of signs, is a resourceful approach to understand and deconstruct these sign systems. The signs and semiotic approach brands use, however, might be controversial from time to time. Inspired by the sample controversial advertising campaigns, this study aims to research on the culturally structured sign systems of global fashion retail brands and their advertisement images. Roland Barthes and John Berger's methodologies and Saussure's structural approach will be used to find out whether or not certain signs of advertisement images or strategies might be derogative and what makes it derogative for some cultures around the world. Today, Semiotics is not restricted only to visual signs or narrative content analysis. Anything that can be interpreted as a sign opens a research window for Semiotics to be actively adopted. Since marketing is a practice that always tries to establish a permanent existence in the minds of consumers and probable customers, marketeers also use signification systems consistently. In this study, using Barthes' and Berger's methodologies in addition to Saussure's structural approach to semiotics, it has been seen that some advertising campaigns or certain images can be perceived as derogative on a cultural level.