Anayasa Hukuku açısından unutulma hakkı
Right to be forgotten from the aspect of Constitutional Law
- Tez No: 632293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ERSOY KONTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Unutulma Hakkı, Özel Yaşamın Gizliliği, Kişisel Verilerin Korunması, GDPR, Right to Forgotten, Right to Private Life, Protection of Personal Data, GDPR
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, teknolojik imkânlarda yaşanan gelişmeler neticesinde ortaya çıktığı/önem kazandığı ileri sürülebilecek“unutulma hakkı”nın kapsamının ve esaslarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede, öncelikle unutulma hakkını ortaya çıkaran sebeplerin tahlili kapsamında, günden güne gelişen veri/iletişim teknolojileri sayesinde kişilere ilişkin verilerin geçmişe oranla çok daha büyük ölçüde ve büyük bir verimlilikle işlendiği ve bu hususun yeni birtakım imkânlar ile birlikte birtakım problem sahaları oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu tespiti takiben ise bu husustaki uluslararası/ulusal düzenlemelerin azlığı ve içtihadın yetersizliği sebebiyle halen sınırlarının ve unsurlarının belirsiz olduğu iddia edilebilecek unutulma hakkı tanımlanmış ve unsurları sıralanmıştır. Bu kapsamda; unutulma hakkı tarafından korunan hukuki menfaat, hakkın konusu, hakkın öznesi, unsurları ile devletlerin ve üçüncü kişilerin yükümlülükleri ele alınmış ve ortaya konulan çerçevede yaygın birtakım uygulamalar değerlendirme konusu yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise Türk hukukunda unutulma hakkının yargısal ve idari mekanizmalar ile korunup korunamayacağı inceleme konusu yapılmış ve esasen bu husustaki mevzuat ve içtihatın hakkın korunmasına dair yorumlara müsaade ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the scope and principles of the right to be forgotten, which may be claimed to have emerged/gained importance as a result of the technological developments. Firstly, within the scope of the analysis of the reasons that reveal the right to be forgotten, it has been determined that the personal data is processed to a greater extent and with greater efficiency than the past thanks to the data/communication which creates some problem areas along with the new opportunities. Following this determination; the right to be forgotten, whose limits and elements may be claimed to be unclear due to the lack of international/national regulations and insufficient case-law, was defined and its elements were listed. In this context; the legal interest protected by the right to be forgotten, the subject of the right, the object of the right, the elements and the obligations of the states and third parties have been handled and a number of common practices have been evaluated within this scope. In the last part of the study, it is examined whether the right to be forgotten in Turkish law can be protected by judicial and administrative mechanisms. And it was concluded that the legislation and case-law on this subject allows interpretations to protect the right to be forgotten.